Реклама / Ads
6| 5208 |23.11.2007 НОВИНИ

Борисов и Овчаров кръстосаха шпаги заради парите на София

.
Столичният кмет обвини шефа на бюджетната комисия в „подъл грабеж на столицата”, заради загубените избори. „Данъците на софиянци не са на Борисов”, контрира депутатът-социалист.
 

„Промените в законодателството за местната власт са отмъщението на председателя на бюджетната комисия Румен Овчаров към София за това, че загуби изборите", обяви столичният кмет Бойко Борисов по повод приетите на първо четене от парламента изменения. Според него продължават да се приемат закони „анти-Борисов". Той обясни, че тази година София ще внесе в държавния бюджет под формата на данъци на физически лица 790 млн. лв. Първоначалните разчети са били за 680 млн. лв.  За следващата година се предвижда от данъците на столичани да се внесат 950 млн. лв., а с промените в законите - държавата ще върне на София само 150 млн. лв.

 "По този начин ще ни вземат 800 млн. лв. и после ще ни кажат, че ни отпускат 30 млн. лв. за метрото", посочи Борисов. Той нарече това "подъл грабеж на столицата". Според него по този начин София ще субсидира всички общини в България и това ще се отрази пагубно на нея.
Борисов обяви още, че трябва да се търси кардинална промяна в управлението. Попитан дали ще формира своя група в НС, която да лобира за столицата, кметът заяви: "Направо ще го сменим този парламент, защото той показва, че не е добър". Според него трябва да се приеме спешно Закон за София, в който да се запише, че държавата трябва да връща на столицата 50 % от събраните данъци на софиянци.

img_2013.jpg снимки Вяра Йовева

На въпрос дали ще се повишават местните данъци и такси, за да може да се издържа столицата, Борисов отговори: „Ако се стигне до тази мярка, то столичани трябва да знаят, че това се дължи на правителството и трябва да излязат на улицата и да протестират за свалянето му".

„Тотално е известно, че аз съм му виновен на Бойко Борисов за всичко лошо, което му се случва", заяви шефът на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров по повод обвиненията на столичния кмет. "Чак пък толкова - държавата да приема закони заради Бойко Борисов - не бива да се надценява", препоръча червеният депутат. По повод твърденията на градоначалника, че София ще внесе значително повече данъци в бюджета, отколкото държавата ще върне на столицата, Овчаров обясни, има и други общини, които правят това и „това е съвсем нормална политика". „Освен това тези данъци не са негови. Той защо приема, че всички хора, които се облагат в София, са негови собствени приходоизточници? Много хора, които плащат данъци в София, получават приходи в цялата страна", допълни Овчаров. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4857 |19.11.2007 Кметът Борисов се закле за втори път, експолицай оглави столичните общинари . 1| 4979 |13.11.2007 Лявото крило в БСП хем иска оставката на Овчаров, хем не съвсем . 5| 5543 |02.11.2007 Бойко Борисов: За МВР или добро или нищо . 10| 5943 |30.10.2007 “Като порасне, Бойко Борисов ще управлява и държавата”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads