Реклама / Ads
31| 13811 |23.07.2021 НОВИНИ

Борисовите евродепутати надигнаха вой до LIBE заради думите на Рашков

.
Източник: Facebook
Свитата на бившия премиер и партиен лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрева толкова силно след думите на служебния силов министър Бойко Рашков тази сутрин, че воят стигна чак до Брюксел. Евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха декларация до комисията LIBE заради острото изказване на Рашков от трибуната, който изрази съжаление, че през 90-те години не се е справил с Борисов, но “има време”.
 

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС в Европейската народна партия протестират срещу “реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим”, посочват в декларацията си те. 

 

Според тях Бойко Рашков днес направил напълно недопустимо изказване по парламентарните стандарти като отправил директна закана от трибуната за разпра с Бойко Борисов.

 

“Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес", пишат евродепутатите на Борисов до LIBE. 

 

Според тях в двата месеца, в които Рашков е начело на Министерството на вътрешните работи са били извършени предизборни поръчки за разчистване на политическия терен за предстоящия на 11-ти юли вот.

 

“Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторинговата група към комисията LIBE за наблюдение на върховенството на закона в ЕС”, посочват евродепутатите. 

 

Интересно е, че се обръщат към точно тази комисия. Миналата година LIBE заговори за сериозните проблеми с върховенството на закона у нас, което в крайна сметка доведе до гласуването и приемането на резолюция в Европейския парламент. Срещу нея остро реагираха именно от ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3250 |13.07.2021 Евродепутати обсъждаха усвояването на евросредствата в България . 0| 3011 |30.06.2021 Евродепутати настояват за засилен човешки контрол при използването на изкуствения интелект в правосъдието . 10| 3256 |15.06.2021 Борисовите скаути напират срещу Спецов. Къде бяха за кюлчетата и пачките? . 2| 3568 |03.06.2021 Българските социалисти в ЕП: Евродепутатите от ГЕРБ не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и превръщат ЕНП в заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads