Реклама / Ads
1| 2331 |15.04.2024 НОВИНИ

Британският външен министър Дейвид Камерън: Израел има пълното право да отговори, но трябва да мисли с главата си

.
Повреди по пътя в района на Hermon Източник: Israel Defense Forces
Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Израел "има пълно право" да отговори на Иран,  както е бил нападнат, но да бъде внимателен и "да мисли с главата си, а не сърце". Той добави също, че според него е правилно да не се изостря ситуацията още повече.
 

Британският външен министър коментира, че ситуацията трябва да се деескалира, като същевременно "целият свят трябва да признае какво зловредно влияние има Иран в региона". Камерън добави, че трябва да се разгледат санкции срещу Иран и други форми на натиск, информира Би Би Си.

 

Белият дом е заявил на Израел, че САЩ няма да се присъединят към ответни удари по Иран.

 

Пред репортери в неделя високопоставен служител на администрацията заяви, че Байдън е призовал израелския министър-председател Бенямин Нетаняху "да помисли много внимателно и стратегически" за това как неговите сили да отговорят на безпрецедентното действие - първата пряка атака на Иран срещу страната.

 

В поредица от телевизионни изяви по американските мрежи по-рано вчера говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби многократно заяви, че САЩ са дали ясно да се разбере на Израел, че се стремят да избегнат по-широк конфликт.

 

И Кирби, и официалният представител заявиха, че САЩ ще продължат да защитават Израел, но изключиха възможността да участват в какъвто и да е израелски отговор.

 

В Израел училищата бяха затворени за деца, а публичните събирания бяха ограничени като предпазна мярка точно преди изстрелването на повече от 300 ракети и безпилотни летателни апарати от страна на Иран.

 

След тричасови обсъждания военният кабинет на Израел не стигна вчера до решение как да отговори на иранските атаки. Твърди се, че той подкрепя ответните действия, но е разделен по отношение на времето и мащаба, които трябва да бъдат предприети. Говори се, че израелските военни са подготвяли варианти.

 

Израел заяви, че всички изстреляни от Иран безпилотни самолети и крилати ракети са били свалени извън неговото въздушно пространство с помощта на съюзниците му, включително САЩ и Обединеното кралство.

 

Иран настоява, че е уведомил съседните държави и САЩ за плана си за нанасяне на ударите за 72 часа.

 

САЩ и Израел обаче оспорват времето и твърдят, че целта е била да се причинят значителни щети, включително на ключова израелска военновъздушна база.

 

Ето и някои други важни моменти от вчерашната среща на ООН:

 

Гилад Ердан, посланик на Израел в ООН, призова Съвета за сигурност да наложи "всички възможни санкции на Иран, преди да е станало твърде късно"
На срещата той заяви, че общността се нуждае от "свят, ръководен от Чърчил, а не от Чембърлейн".


Иранският посланик Амир Саид Иравани заяви, че действията на страната му са необходими и пропорционални.Той добави, че Техеран не търси война в региона и няма намерение да влиза в конфликт със САЩ, но ще отговори "пропорционално", ако Вашингтон се включи с военни средства.

 

 

Заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд обаче предупреди: "Ако Иран или негови пълномощници предприемат действия срещу Съединените щати или по-нататъшни действия срещу Израел, Иран ще бъде държан отговорен"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2557 |15.04.2024 Експертиза: Около 1/3 от българите са участвали в корупционна сделка през 2023 г. . 4| 2477 |15.04.2024 Американски експерти: Близкият изток никога вече няма да е същият . 3| 2547 |15.04.2024 Шефът на СБА Емил Панчев: Отнемането на автомобили трябва да остане, вече има ефект . 6| 2453 |15.04.2024 Политологът Димитър Ганев: Електорална революция няма да има без нов политически субект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads