Реклама / Ads
0| 3609 |29.05.2022 НОВИНИ

Брюксел разглежда деблокиране на шестия пакет от европейски санкции срещу Русия

.
Източник: БГНЕС
Посланиците на 27-те страни членки на ЕС ще се опитат днес да намерят решение за деблокирането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. В него ключовата мярка е петролно ембарго на Русия до края на годината, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източници.
 

Новите санкции бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв излаз на море и зависи от петрола, доставян от Русия през претролопровода "Дружба". 65 процента от потребения от страната петрол е руски.

 

Будапеща прецени като недостатъчно предложението за изключване на Унгария от петролното ембарго за две години, което й предлагаше Брюксел. Тя поиска изключване за най-малко четири години и близо 800 милиона евро под формата на европейско финансиране, за да адаптира рафинериите си.

 

Разглежданото днес решение в Брюксел се състои в изключване на "Дружба" от петролното ембарго и ограничаване на санкциите само до доставките на петрол с кораби, според европейските източници.

 

Доставките на руски петрол за ЕС се правят в две трети от танкери и в една трета по "Дружба".

 

Това предложение по инициатива на френското председателство на ЕС и на Европейския съвет би позволило да се напредне с шестия пакет от европейски санкции, който се дискутира още от началото на май.

 

Евентуално ембарго на доставките по море би засегнало покупката на петрол в идните шест месеца и на петролни продукти до края на годината.

 

Пакетът включва също и нови санкции срещу руски банки и разширяване на черния списък на ЕС с нови руски физически и юридически лица.

 

Друга обмисляна опция е да се отложи приемането на целия пакет санкции, докато се намери решение за доставката на петрол за Унгария, според същите източници.

 

Търсенето на компромис се ускори в последните дни, за да може липсата на споразумение по пакета санкции да не тегне върху срещата на върха на ЕС утре и във вторник в Брюксел.

На тази среща на върха се очаква да говори по видеоконферентна връзка украинският президент Володимир Зеленски.

 

Обмисляното днес решение относно санкциите трябва да получи и одобрението от лидерите на страните членки с надеждата този въпрос да бъде уреден до началото на срещата на върха в Брюксел утре следобед.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3251 |25.05.2022 Politico: Петков на среща на евролибералите в Брюксел. ПП може да се присъедини към „Обнови Европа“ . 0| 3417 |17.05.2022 Заков от Брюксел: Обсъдихме съвместно придобиване и изграждане на военни способности . 0| 3353 |12.05.2022 С ”коридори за солидарност” Брюксел изнася зърно от Украйна . 0| 4377 |11.05.2022 НС прие еврорегламент и позволи на Брюксел да конфискува незаконно имущество у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads