Реклама / Ads
2| 3641 |13.01.2023 НОВИНИ

Брутална агресия! Убиха две кучета в с. Горнослав, защото жителите са против добива на мрамор

.
Протестиращи от с. Горнослав Източник: Фейсбук профила на Александър Дунчев
Депутатът Александър Дунчев от Продължаваме промяната сигнализира в своя профил в социалната мрежа, че в с. Горнослав целенасочено са убити две кучета. Те са на лидер на протеста. Жителите на населеното място протестират срещу концесията за добив на мрамор, тъй като парцелът за добив попада в буферната зона на биосферен резерват ”Червената стена”, част от световната мрежа на Юнеско. Това не е първият случай на брутална агресия и убиване на кучета.
 

През м. ноември жители на селата Горнослав, Долнослав и Червен се обявиха срещу концесия на мрамор. Недоволните жители решиха, че ще предприемат ефективни протестни действия срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Освен протест те иницираха онлайн петицията, която е подкрепена от над 600 души. 

 

Днес депутатът Александър Дунчев от партия Продължаваме промяната призова за подкрепа жителите на с. Горнослав, където след мощни протести срещу кариера за мрамори, вероятно с цел сплашване, са застреляни две от кучетата на Стефан (лидер на протеста), друго негово куче едва оцелява, а след дни с отрязана опашка е намерено и кучето на Мая, която е председателя на инициативния комитет.

 

Дунчев посочи, че от НС са изпратили второ искане до Министъра на вътрешните работи да направи всичко възможно и да защити правата на хората в с. Горнослав, преди съпротивата им да е удавена в още кръв.

 

Такова брутално посегателство срещу кучета и отнемането на живота им, е недопустимо. Това е криминално деяние, което се преследва и наказва от закона. Никоя цел или подбуда не може да бъде оправдана с отнемането на живот. Въпросът е: "Къде е държавата и законността в този момент?! Ще защити ли хората, семействата и животните им или отново ще бъдем свидетели на избирателно правосъдие, което до болка знаем как действа?!

 

В писмо жителите на селата: Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан се заканиха, че на 15-ти януари 2023г. от 12.00 до 13.00ч. ще блокират главния път Асеновград – Кърджали, на разклона в края на с. Червен за с. Горнослав, по главен път номер 58 Асеновград – Кърджали. Продължителността на протеста им ще е 30 минути.

 

Техните искания са:
 
1. Отмяна на незаконната концесия за кариера в землището на с. Горнослав, отдадена на „Запрянови - 03" ООД  от МС;
 
2. Спиране на Инвестиционно намерение „Концесия за добив на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан".

 

Ето пълния текст на публикацията на Александър Дунчев:

 

Днес нужда от подкрепа имат жителите на с. Горнослав, където след мощни протести срещу кариера за мрамори, вероятно с цел сплашване на инициаторите биват застреляни 2 от кучетата на Стефан (лидер на протеста), друго негово куче едва оцелява, а след дни с отрязана опашка е намерено и кучето на Мая - председателя на инициативния комитет. От НС изпратихме вече втори искане до Министъра на вътрешните работи да направи всичко възможно да защити правата на хората в Горнослав, преди съпротивата им да е удавена в още кръв.


За съжаление всичко това е резултат от липсата на правосъдие и неподкупни държавни власти, което видимо няма да се промени скоро поради липсата на политическа воля. И за това единствената защита на природата и правата на гражданите остават самите граждани, т.е. всички ние.


Какво още научихме за скандалната саморазправа: Имало някаква фирма „Запрянови - 03“ ООД, която възнамерявала да разработва кариера за мрамори в държавен поземлен имот 16955.28.132 в община Асеновград, обл. Пловдив. Жителите на прилежащите села Горнослав, Червен и Долнослав не са съгласни с това, защото считат, че кариерата ще се отрази негативно на околната среда, здравето и поминъка им (птицевъдство и пчеларство). За това се организират в инициативен комитет срещу кариерата и провеждат няколко протеста през последния месец. На 18.12.2022 г. според жителите фирмата организира лов в района на село Горнослав. По време на лова са застреляни две кучета, собственост на пчеларя Стефан Докузов, а трето негово куче е било тежко ранено.

 

Пчеларят е член на инициативния комитет, който по мирен начин се противопоставя на кариерата. В отговор на наш парламентарен въпрос МВР разпорежда по-строга охрана на обществения ред в района. Но въпреки действията на МВР на 08.01.2023г. председателката на инициативния комитет Мая Христозова, живееща в село Горнослав, открива кучето си с отрязана опашка – нов знак за сплашване срещу протестиращите жители. Вероятно това е знак към МВР, че има сили по-силна от държавата и хората.

 

Докога??




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6892 |27.12.2022 Членове на ”Вагнер” убиха осемчленно семейство в Украйна. Сред жертвите има и деца . 1| 3488 |24.12.2022 Убиха възрастен мъж в село Гавровница при свада, задържаха 21-годишен младеж . 7| 7210 |16.12.2022 Брутална агресия над ученичка в Раднево: Ще отидеш в спешното, ако имаш късмет ще се събудиш . 1| 3232 |15.12.2022 Брутална агресия: Ревнивец преби с тенис ракета жена си. Говорила по телефон, който не можел да подслушва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads