Реклама / Ads
28| 5859 |04.10.2012 НОВИНИ

БСП и ДПС не искат работеща комисия за корупция

.
Комисията за борба с корупцията беше създадена по настояване на Яне Янев
БСП дава комисията за борба с корупцията на Конституционен съд. Основният мотив е, че тя ще може да проверява вече приключили съдебни дела. Искането към съда е подписано от 54 народни представители от БСП и ДПС.
 

Начело на комисията бе избран Яне Янев, ткойто бе и инциатор за нейното създаване след разразилия се СПИН-скандал в БСП. Нейната основна цел е да разследва корупцията по висшите етажи на властта и най-вече в министерството на икономиката и енергетиката по времето на Румен Овчаров, съобщава "Стандарт".

Парламентът трябва да прави закони, а не да се превръща в следствена служба, коментира Четин Казак от ДПС.

Казак и Корнезов обаче не казват какво толкова ги притеснява комисията, ако партиите им не са корумпирани.

"Досега Конституционният съд е обявил за противоконституционни 124 текста, приети от парламента, и очаквам това да се случи и сега", посочи на брифинг депутатът от левицата Любен Корнезов.

„Никъде в решението на парламента или в друг нормативен акт няма дефиниция за „висок етаж" - кои са средните, ниските или първите етажи," пише в мотивите на вносителите. Освен това те посочват, че комисията няма правомощията да се произнася по прекратени дела и преписки.

„Тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата основно на съдебната власт и да се поставя над съд, над прокуратура," аргументира се още Корнезов.

По думите му, според решението тази комисия трябва да установи „обективната истина по всяко едно дело". „В Българската конституция ясно е казано, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Парламентът осъществява парламентарен контрол, но само върху изпълнителната власт. Той не може да упражнява парламентарен контрол върху съдебната власт," обясни Корнезов.

Днес е първото заседание на комисията на Яне Янев. На него трябва да бъдат приети правилата й за работа. Пълното име на анкетната комисия, която беше създадена по предложение на Яне Янев и с подкрепата на ГЕРБ, е "Комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

Такива комисии работят в повечето европейски държави от години. Разкритите корупционни практики отиват в прокуратурата, а оттам в съда. Неотдавна бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен бе задържан по обвинение, че е подпомагал фирми на свой приятел. Сигналите тръгнаха именно от парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5793 |01.10.2012 Двойно повече мигранти ни натискат . 11| 6492 |27.09.2012 Ангел Джамбазки: Станишев и Борисов да си се щипкат, колкото си искат . 5| 5705 |24.09.2012 НСО нямат и не искат полицейски правомощия . 6| 5161 |23.09.2012 Полицаите на протест, искат 25% повишение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads