Четвъртък, 19 Октомври 2017, 16:04
Frognews
1| 3118 |09.08.2016

БСП отлага решенито си за кандидат-президент заради Манолова и ген. Радев

.
Корнелия Нинова
Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент.

Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.

 

Това са:

 

Мая Манолова - на основание  чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

 

Генерал Румен Радев - на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.

 

Чл. 158 от Изборния кодекс: Не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

 

Чл. 14 от Закон за омбудсмана: Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация. Омбудсманът и заместник-омбудсманът не могат да извършват търговска дейност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Йончева обяви: На оградата на границата има огромна яма 2| 734 |19.10.2017 . На мястото на мавзолея вдигат ”Бронзовата къща” 1| 883 |19.10.2017 . ДПС и Сидеров станаха ”дупе и гащи”, хокат Симеонов 1| 1101 |19.10.2017 . Пак пуснаха обществена поръчка за тунел ”Железница” на АМ ”Струма” 0| 751 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах