Реклама / Ads
15| 8310 |04.05.2016 НОВИНИ

Бунт в ”Ал. Невски” срещу архим. Дионисий за зарята

.
Свещениците от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се разбунтуваха срещу шефа на църковното настоятелство на храма архимандрит Дионисий. Повод за недоволството им се оказаха великденската заря, участието на гвардейците в службите и театралните елементи, които се опитвал да вкарва в църковните ритуали Дионисий.
 
„Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам“, обяви свещеник Костадин Гаврилов. Потвърди го и другият свещеник Антоний Милушев: „Дионисий прави всичко на своя глава, без благословията на патриарха и на Светия синод.“ Отчетата не спестиха критики към Дионисий. Костадин го обвини, че прави „циркаджилъци“ по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона.

„Не искам да си спомням как на Велика събота, по време на Василиевата литургия, тръгна с ръка да раздава тялото Христово, а дяконите след него обираха трохите. По нашите канони не се прави така заради опасения от поругаване“, коментира Антоний и допълни, че ритуалът се изпълнява с лъжица.

„Дионисий лъже, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците“, категоричен бе свещеник Костадин. Той разказа как Негово Светейшество навръх Великден, след като произнесъл „Христос воскресе“, а миряните отговорили „Воистина воскресе“, се опитал да запее, но бил прекъснат от „Тих бял Дунав“ в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на зарята.

„Дионисий се обърна към патриарха и го попита: „Кога ще се уеднаквим?“, а Негово Светейшество наведе поглед“, разкри отчето. И допълни: „Дионисий е опасен за църквата.“ Свещеници от патриаршеския храм припомниха, че именно Дионисий еднолично бе решил да има входна такса от 5 лв. в „Св. Александар Невски“, но след шума, който се вдигна от медиите, бързо се отказа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4865 |03.05.2016 Само във Фрог: Патриархът харесал зарята над „Александър Невски” . 0| 5127 |25.04.2016 За първи път! Духовници мият краката на 12 деца на Велики четвъртък в храм „Александър Невски” . 0| 17769 |24.04.2016 Охранители на Пеевски на бунт, НСО праща нови . 12| 4917 |18.03.2016 Антоний Тодоров: Бунтът на ГЕРБ срещу ДСБ ще бъде потушен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads