Реклама / Ads
0| 6332 |27.03.2013 НОВИНИ

Буря, преспи и бедстващи щъркели

.
Студът и силния вятър застрашават живота на щъркелите Източник: Булфото
Силни снеговалежи затиснаха днес Видинско, а в Разлог вече броят щетите от вилнелите бурни ветрове, които са откъртили част от фасадата на една от емблематичните сгради в града. Стотици щъркели от вчера се опитват да намерят място и завет, където да се спасят от студения вятър в покрайнините на Русе.
 

Между селата Просена и Долно Абланово предвестниците на пролетта са открили долчинка, в която да изчакат топлия циклон прогнозиран за четвъртък. Според синоптиците студеното време в края на март е рядко срещано явление и сега застрашава оцеляването на големите прелетни птици.

Сръбските гранични власти временно са преустановили пропускането на товарни автомобили през ГКПП – Брегово и ГКПП – Връшка чука, съобщават от пресцентъра на МВР.  Причината е снегонавявания и заледяване на пътищата на сръбска територия. В момента се извършва почистване на участъците. И на двата гранични пункта няма чакащи камиони на излизане от България.

Пътната обстановка в област Видин е сложна, информират от областното пътно управление. Обилен сняг вали навсякъде в областта. Цялата налична техника работи по всички направления в региона. Поддържат се всички пътища от първи, втори и трети клас. Два тира са били закъсали в района на село Арчар. Изпратена е техника да ги изтегли. Машина ще дежури постоянно в селото и при необходимост ще оказва помощ. В област Видин няма затворени пътища.

10 – 12 см е снежната покривка в района на общините Белоградчик и Чупрене, там тя е най-голяма. 11 са снегопочистващите машини, които са излезли в този район и има готовност да излязат още. Техника почиства главен път Е 79, както и пътя ІІ-11 – Видин - София през с.Арчар и пътя Видин -Брегово за Граничен пункт Брегово и пътя Видин Кула за Граничен пункт – Връшка чука. По пътя за Кула има опасност от снегонавявания, но няма образувани такива. Във Видин започна почистването на снега по тротоарите около автобусните спирки и обществените сгради, съобщава Видин онлайн.

Бурните ветрове през последните дни в Разлог причиниха десетки щети на частни и обществени сгради в общината. Най-зле след бурята е постройката „Погледец”, която е една от емблематичните в града, намира се на площада, съобщава "Стандарт".

Построена е като административна сграда преди няколко десетилетия и доминира с височината си над останалите жилищни постройки. Силният вятър успя да откърти от южната фасада на „Погледец” над 40 алуминиеви панели, всеки с размер 2х1 метра. Бързата реакция на общинските служители, които поставиха предпазни заграждения, предотвратиха по-тежки последствия и за гражданите, които минават там.

Кметът Красимир Герчев се свърза с фирмата, извършила ремонт на сградата и изиска да бъде осигурена нейната безопасност и тази на околното пространство. Той настоя да се възстанови окачената фасада, която още е в гаранция, тъй като постройката е ремонтирана преди 4 години.

Фирмата-изпълнител веднага предприе незабавни мерки по отстраняване на висящите панели, стартира и възстановяване на цялата южна фасада за нейна сметка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5448 |26.12.2012 „Бедстващите” моряци яли пържоли за Коледа . 1| 6797 |13.12.2012 Студ скова страната, големи преспи в Североизточна България . 142| 6446 |10.02.2012 Кр.Велчев: За бедстващи хора няма незаконна помощ . 16| 6653 |08.02.2012 Баща на фолкпевица умрял в преспи и студ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads