Реклама / Ads
68| 10344 |14.07.2023 НОВИНИ

Буря: Те ще изметат радевите пилонско-путински вълнения, защото животът е брутален, справедлив и хубав

.
Покрай посещението на украинския президент Володимир Зеленски, последните крамоли между президента и правителството за военната помощ за Украйна и щръкналия 111-метров пилон на Рожен, се изговориха всякакви неща, някои от които ни връщат с голям замах към написаното от Гео Милев в „Българският народ днес“.
 

Ше ви припомня само началото на това величаво литературно творение:

 

„Години наред българският народ е живял бавно и томително обсаждан в някаква влажна, студена крепост – без слънце и без простор пред погледа – без творчески устрем на духа: обезверен, обезидеален. Обсаждан от своята тъй наречена „свобода“ – вече толкова години, – от ония, които са поемали в ръцете си неговите съдбини. Днес това положение е изострено до последна степен. Днес тежестта на обсадата лежи върху нас с най-голямата си мъчителност. Днес унинието, томлението в духовете е всеобщо и непоносимо. Днес – като резултат на една непрестанно кресчендирана социална злина – българският народ е подложен на най-голямо изпитание, е скован в най-голямо омаломощяване. Днес българският народ стои сякаш пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес творческият импулс на българския дух е спаднал до мъртвата нула на духовния термометър. И сред всеобщото мъртвило, в което не свети ни воля, ни желание:

... помощ не иде,

отникъде взора надежда не види...

Този патетичен вик на поета би бил най-добрият израз на отчаяното мъртвило, в което е скован днес българският народ, ако да не бе угаснал в духовете всеки патос, ако да не бе задавен в гърлата всеки вик.

Въздухът висне тежък и задушен пред нас, няма ли най-сетне да тресне спасителният гръм? Няма ли да се разрази очистителната буря?

Това чувства всеки. Това чака всеки.“

 

Вчера сякаш го е писал едноокия гений, виждащ повече от много зрящи.

 

Под надвисналата и чакана отколе буря един човек със стаена в страх душица и грамаданска титла пръска злъч (по Иван Хаджийски) по всички, които не му поддават. И понеже иска да е над всички – издигна си пилон. На него тури знамето – застраховка „Патриот“.

 

И се размечтал. И крои планове. И се изживява като Родоския колос – Богът на слънцето, - на Роженските поляни. Колко лесно замайва мозъка високото и разредения въздух…

 

Има обаче лоша новина: Няма да се случат мераците му.

 

В навечерието на откриването на пилона се случиха други, много по-знаменателни неща, едва изплували над официозния размътен информационен поток:

 

Преди ден и половина най-добрите български ученици по математика спечелиха шест медала от най-силното състезание в света за годината. Младежите ни завоюваха отличията в конкуренция с 672 участници от 112 държави в 64-ата Международна олимпиада по математика в Япония.

 

На 10 юли научаваме: Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха нашите млади биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Ръководител на отбора е проф. Албена Йорданова от СУ "Св. Климент Охридски". Участват Петър Стоилов Жотев – ученик в 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София, Виктор Делянов Лилов – ученик в 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София, Виктория Цветозарова Иванова – ученичка в 12 клас, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, Яна Александрова Атанасова – ученичка в 12 клас, НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София

 

Преди 2 дни: Националният отбор на България победи Полша с 3:0 (25:17, 35:33, 25:18) и се класира за полуфиналите на Световното първенство по волейбол за младежи до 21 години в Бахрейн. Който се интересува, знае за какъв успех става дума.

 

Петър Мицин, който е само на 17 години, но вече поставя рекорди. Той спечели три златни медала на европейското първенство по плуване за юноши и покори три норматива за Олимпийските игри. Убийствен успех!

И девойките от художествената гимнастика отново са на върха.

 

10 юли: Начало на световно ниво с „Рейнско злато“ - първата част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“  – това бе стартът на Вагнеровия фестивал в Софийската опера и балет.
Спектакълът бе посрещнат с огромен възторг от публиката, а бурните аплодисменти след края бяха за невероятните солисти, оркестър и постановъчен екип на новия „Пръстен“.
Вагнерианци от Норвегия, Великобритания, Люксембург, Германия, Австралия развълнувано коментираха впечатляващата режисура и сценография, интерпретацията на солистите и оркестъра. Особено бяха заинтригувани от факта, че певческият състав е изцяло български. Перфектно! Възхитително! Това са отзивите в световни медии.

 

Под пара е и Владимир Ампов – Графа. Той се готви за мащабния проект - концерт на националния стадион „В. Левски“ на 30 септември. И няма да е на плейбек, както се въртят в момента из страната стари кадри от естрадата, опитвайки се да разбудят публиката на скучните концерти…

Както се казва: Нафталинът отдавна излезе от мода… Каза им го още преди време Ицо Хазарта, но му се разсърдихте насериозно…

 

Веско Ешкенази започна национално турне с Плевенската филхармония. Предстоят великолепни концерти в Монтана, Созопол, София, на фестивала Jam on the River в с. Дебнево, Горна Оряховица. Ще се чуят брилянтните Вивалди, също и Астор Пиацола.

 

Камен Донев напусна Народния театър - вече сте чули. Нетърпима вече е атмосферата. Валентин Танев разкри, че президентът подкрепял директора Василев. Че как иначе... Тези хора не ги е страх и това повдига духа у много други.

 

Това са българските гордости, хора. Това е онзи знак, който предшества „очистителната буря“, за която пише Гео Милев. У нас чакането понякога продължава дълго, точи се десетилетия, през което време на сцената дефилират наполеоновчета и путиновчета, но всеки път идва и промяната.

 

Новата вълна. Новата енергия. Фалшът и слугинажът губят сили, затова са толкова зли. Връщане към кремълските бълнувания за евразийски свят няма да има. Опитайте да върнете изцедената паста в тубичката, както се шегуват в един британски сериал.

 

Свиквайте.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3204 |29.03.2023 В "Честно казано с Люба Кулезич": Радевите пиари "шокат канчето" на журналисти и какво ни чака в сектор "Култура" . 39| 9334 |06.03.2017 Бонев: Само левите могат да изметат мутрите от властта . 20| 14160 |09.11.2015 Полицейски шеф към ченгета: Ако не си траете, ще ни изметат . 33| 5471 |09.05.2013 Бойко Борисов: ДПС щели да ни изметат?! Така ли се метат толкова българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads