Реклама / Ads
0| 3086 |19.05.2022 НОВИНИ

Буш сгафи жестоко: Осъди „бруталната инвазия в Ирак“, вместо в Украйна. Нарече Зеленски „готино момче“

.
Джордж Буш Източник: БГНЕС
Бившият президент на САЩ Джордж Буш направи голям гаф по време на събитие за избори в президентския център в Далас в сряда като осъди „бруталната инвазия в Ирак“. След което се поправи и заяви, че осъжда инвазията в Украйна.
 

„Руските избори бяха фалшифицирани. Политическите опоненти, лишени от свобода или отстранени по друг начин, се елиминират от участие в изборния процес. Резултатът е липса на контрол и баланс в Русия. Решението на един човек да започне напълно неоправдано и брутално нахлуване в Ирак... Имам предвид Украйна“, каза бившият президент в обръщението си, преди да се изсмее и да обвини възрастта си за грешката. Той сви рамене и измъмри: „Ирак също“.

 

„Така или иначе. Аз съм на 75“, оправда се републиканският лидер, докато тълпата избухна в смях.

 

Буш също описа военновременния украински президент Володимир Зеленски като „готино малко момче“ и го сравни с бившия британски премиер Уинстън Чърчил, съобщава The Dallas Morning News.

 

„Начинът, по който държавите провеждат избори, е показателен за това как техните лидери се отнасят към собствения си народ и как нациите се държат спрямо други нации. И никъде това не е показано по-ясно от Украйна“, каза Буш.

 

По време на президентството на Буш през март 2003 г., водена от САЩ коалиция нахлу в Ирак, за да свали авторитарното правителство на Саддам Хюсеин поради опасения, че той ще придобие биологични и ядрени оръжия, без да представи доказателства за опасенията. Войната обаче в крайна сметка донесе повече конфликти в региона. Администрацията му беше критикувана за започналата превантивна война срещу Ирак, в която загинаха хиляди иракски граждани и над 4000 американски войници. Проучване на Iraq Body Count установи, че цивилните жертви от инвазията между 2003 и 2013 г. са 122 438.

 

Забележките в сряда бяха първото публично осъждане на Буш за руската инвазия в Украйна, почти три месеца след нейното начало.

 

Буш се сблъска с тежка реакция за фройдистката си грешка.

 

„Джордж Буш е военнопрестъпник“, пише сенаторът Нина Търнър.

 

„На Джордж Буш му отне 20 години, за да си признае най-накрая“, написа в Twitter колумнистът Ваджахат Али.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3581 |17.05.2022 Страсбург осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете . 0| 2943 |17.05.2022 КС ще разгледа жалбата на Гешев срещу закриването на спецправосъдието . 0| 3088 |16.05.2022 Маджарова предупреди за правен хаос, ако спецправосъдието бъде закрито . 0| 3366 |06.05.2022 Скилър осъди държавата за европроект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads