Реклама / Ads
2| 3490 |26.10.2021 НОВИНИ

Чипирането на домашите любимци – бизнес или борба с бездомните кучета?

.
Източник: БГНЕС
60 лева - толкова броим на известна столична ветеринарна клиника за поставяне на микрочип на домашния ни любимец. Ако не сме го направили, може да ни излезе солено. Глобата е 200 лева, но само ако има кой да ни провери... Има ли смисъл в това да чипираме домашния си любимец и кой осъществява контрол върху регистрирането на питомците? Бизнес или борба с бездомните кучета е чипирането на опашатковците ни?
 

Потърсихме отговорите на тези въпроси от отговорните институции. Обърнахме се към БАБХ, Столична община, ОП „Екоравновесие“ и „Четири лапи“.

 

Прехвърляне на топката

 

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност всяко куче, което е регистрирано, трябва задължително да е с поставен микрочип. Освен пари за ветеринарите, това би трябвало да донесе солиден приход в бюджета.

 

Оказва се, че след като кучето се чипира, следва регистрацията на неговия чип в системата на Българската агенция по безопасност на храните. Тя стартира в началото на 2012-а. И до ден днешен тази система обаче действа само на локално ниво и не е свързана с тази на ресорните агенции в Европейския съюз. За прословутата система ВетИС попитахме Българската агенция по безопасност на храните. От там прехвърлиха топката към общините и ветеринарните лекари. Оказва се обаче, че не всяка община поддържа такава система, а по закон би трябвало да го прави. От БАБХ ни обясниха още, че тяхното задължение е да проверяват дали общините и ветеринарните лекари въвеждат необходимата информация в т.нар. система ВетИС. Ако не го правят съответно общините биват санкционирани. И още нещо – Агенцията следи само и единствено здравния статус на домашния ни любимец.

 

Столична община замълча

 

Според регистъра на домашните кучета по чл. 133, ал. 2 от ЗВД в Столична община има 10 354. Много или малко са това, оставяме размишленията на вас, защото от Столична община така и не получихме официален отговор на отправеното от нас запитване. Също така не е ясно кои и как осъществява контрола. И още нещо - къде и за какво отиват парите от данъците на регистрираните кучета?

 

По действителен случай

 

Много от столичаните изобщо не регистрират домашните си любимци в Общината. Собственик на куче споделя пред Фрог неговия челен сблъсък с реалността. Отива в районната данъчна служба с идеята да регистрира кучето си, вече с пълен набор от ваксини плюс „задъжителния“ чип. Знаете как е по тези институции – като на седянка. Завързват се разговори с познати и непознати. От 30 човека на опашката нито един не знае, че съществува такова животно като „регистрация на домашните любимци“, някои от хората дори признават, че притежават куче, но за първи път чуват за такова нещо. Явно някъде се къса нишката… От тук следва и въпросът след като никой от тези 30 човека на опашката в данъчното не знае, че трябва да плаща данък за домашния си любимец, дали изобщо го чипира? Май всичко е оставено на съвестта на хората…

 

За смисъла от чипиране

 

Свързахме се с Фондация „Четири лапи“. Попитахме ги за смисъла и ползите от чипирането. На въпросите ни отговори д-р Надежда Мечева, директор на ветеринарната клиника на „Четири лапи“ в Банкя. Тя е категорична, че чрез микрочипирането се предотвратява изхвърлянето на домашни кучета на улицата, които са основният източник на нови безстопанствени животни. Тенденцията в столицата е, че популацията на безстопанствени кучета намалява и застарява за сметка на популацията от безстопанствени котки, която се увеличава. По думите й процесът по чирипане се контролира на общинско ниво от контролните органи в съответното населено място. На теория това звучи правилно, но на практика изглежда нещата не стоят точно така…

 

Що се отнася до смисъла на чипирането на домашни любимци, д-р Мечева обясни:

 

„Собствениците на кучета – домашни любимци, навършили 6-седмична възраст, задължително ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец и извършване на ветеринарномедицински манипулации – ваксинация и обезпаразитяване. При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, собственикът задължително го регистрира при ветеринарен лекар. При регистрацията на кучето – домашен любимец ветеринарният лекар поставя инжектируем транспондер /чип/. Идентифицирането на домашните куче осигурява по-голяма  сигурност в случай на загуба или кражба и увеличава шансовете за намиране. Всеки инжектируем транспондер съдържа в себе си уникален код, чрез който може да се идентифицира животно в случай на смърт. Информацията за всяко едно идентифицирано животно и данни за неговия собственик се въвеждат в единната информационна система към БАБХ. Достъп до нея имат всички ветеринарни лекари който упражняват ветеринарно медицинска практика както и контролните органи от БАБХ. Без поставен идентификатор кучето няма да може да преминава и гранични пунктове на държавата“.

 

Чипирането на кучета – бизнес или борба с бездомните кучета

 

„Микрочипиранете е единственият метод за трайна идентификация на бездомните и домашните кучета и котки. Идентификацията на домашните и бездомните животни е задължителна по закон и това в никакъв случай - не може да се сметне за бизнес“, твърди ветеринарният лекар.

 

Отговорността преди всичко

 

Преди да дадем дом на един опашатко е хубаво да се запознаем с всичко, което ни очаква, включително и с процедурите по регистрация и чипиране. А още по-важно е за обмислим добре дали можем изобщо да се справяме с отглеждането му, защото това наистина е отговорност.

 

Кучетата са най-добрите приятели на човека. Всички искаме такава обич, но заслужаваме ли наистина толкова добри приятели?

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8381 |02.07.2021 Проф. Минеков: Частни медии, любимци на правителството, се изхранват чудесно с държавни и европейски парички . 2| 8414 |10.03.2020 Агресивни кучета разкъсват домашни любимци в Борисовата градина. Институциите са безпомощни . 7| 6847 |06.04.2018 Домашните любимци на Скрипал са намерени мъртви . 6| 6301 |16.01.2017 Андай: Касим Дал и Вежди Рашидов са любимци на Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads