Реклама / Ads
0| 2906 |11.03.2022 НОВИНИ

П. Чолаков: Различни коне в изпълнителната власт дърпат България в различни посоки

.
Петър Чолаков Източник: стопкадър, 7/8 TV
В момента различни коне в изпълнителната власт дърпат България в различни посоки. В същото положение сме както и в началото, има няколко гласа, които се чуват – в изпълнителната власт и в правителството. Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков.
 

„Едното говорене идва на ниво вицепремиер – Корнелия Нинова, която продължава да отстоява позицията на БСП. Ако трябва да бъдем конкретни и честни, от години те са против налагането на санкции на Русия и Руската федерация. Друга позиция, която например „Демократична България“ отстоява, е, че не просто трябва да има санкции, а България да помага, включително с оръжие на Украйна, която беше нападната от Русия. Вместо да имаме полифония, имаме какафония“, обясни той.

 

„Министър-председателят трябва да балансира между най-различни интереси. За момента е взел тази позиция по отношение на санкциите. Ситуацията в самото правителство е доста сложна, има различни интереси и погледи“, добави политологът.

 

Според него няма как да има опитност, тъй като имаме министър-председател, който е в политиката от месеци. По думите на Чолаков това може да се разглежда и като плюс, защото сме се нагледали на политици, които от 30 години се въртят в българската политика.

 

„В момента г-н Петков по-скоро се справя добре, това си личи и от социологическите изследвания, които показват едно сравнително високо одобрение за политиката на правителството, ПП има сравнително добри рейтинги, за момента обществото оценява нещата положително. Факт е, че цените на всичко растат. Това може да предизвика някакво социално недоволство и нестабилност в страната, но не бих правил някакви мрачни прогнози“, смята той.

 

Според политолога с поведението си лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се опитва да трупа политически капитал.

 

„Неговото говорене в тази ситуация също е политическо, след като темата за COVID позаглъхна, не че е маловажна, но беше пометена от темата за войната. Социологическите агенции показаха, че в България спада одобрението за руския президент, като се има предвид, че сме и държава, която е член на НАТО“, коментира Петър Чолаков.

 

„Изследване сред държавите членки на НАТО, правено 2020 г., показва, че в нашата държава има най-много почитатели на президента Путин. Две години по-късно, вследствие на кризата в Украйна, тези топли чувства понамаляха“, отбеляза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 34673 |16.02.2022 Петър Чолаков: Лоши новини за Гешев и Цацаров . 4| 4706 |11.02.2022 Петър Чолаков: Студената война между изпълнителната власт и прокуратурата навлезе в още по-остра фаза . 4| 4718 |09.02.2022 Петър Чолаков: Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан . 8| 3406 |02.02.2022 Петър Чолаков: Петков показа, че няма да бъде воден за носа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads