Реклама / Ads
52| 6742 |26.04.2014 НОВИНИ

CNN: Украинската криза заплашва Европа с нов Чернобил

.
Европа е на прага на нова Чернобилска катастрофа. Заради изострените отношения между Украйна и Русия Чернобилската АЕЦ може да остане без нов саркофаг, чийто основен етап трябваше да бъде поставен до края на април. Властите в Киев шокираха Брюксел като уведомиха ЕС, че това може и да не стане заради Москва, съобщава телевизионният новинарски лидер CNN по повод годишнина от аварията през 1986 г.
 
Според агенцията самата Украйна е във финансов шок и не може да поеме плащането на процедурата и оборудването.

Това е една от най-пазените тайни на конфликта Русия - Украйна. В момента строителството на саркофага върху външните стени на смъртоносната атомна електроцентрала е замряло напълно. Киев обвинява Москва, но руснаците връщат топката, като обясняват, че украинците трябва да платят, за да има нова защита.

Стив Херман, кореспондент на Voice of Ameriсa за Азия, който се занимава от години с тази тема заявява: Този проект се влачи вече няколко години. Първият саркофаг е построен на две - на три още след катастрофата. През него минава радиация, изтичаща от стария реактор. Откровено казано той е разхерметизиран. Това е съоръжение, построено без заварки и болтови връзки, нещо като къщичка от карти. Ако се случи дори не толкова силно земетресение, Чернобилската катастрофа ще се повтори, която ще засегне огромно пространство. Новият саркофаг трябва да стане час по-скоро.

Херман допълва, че Русия, като член на "Голямата осморка" има задължението да събере средства за завършване на проекта. Недостига на пари е обсъждан на 4 април в Лондон и там е станало ясно, че саркофагът няма да е готов. Истината е, че Русия е обещала, че ще се справи със задължението си. Само че изключването на Русия от "Голямата осморка" може да я освободи от задълженията й. Това е проблемът.

Украински специалисти обявиха, че вече е започнало обратното броене. Цената на проекта е над 2 млрд долара. Част от тях са потънали в неизвестна посока. САЩ, НАТО и ЕС ще трябва да се заемат спешно със завършването на сегашния етап от полагането на новия саркофаг. Окончателното му завършване може да стане през 2017 г.  момента изтича гориво и има радиация. Това трябва да спре, иначе за Европа има реална опасност да се окаже пред ново тежко изпитание, алармират специалисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6171 |21.04.2014 Старо двайсе! Българският износ е в адска криза . 5| 4924 |21.04.2014 Кризата думна и Коза ностра . 12| 4862 |17.04.2014 Реформатори ще бистрят с ГЕРБ кризата ни с ЕС . 12| 9457 |13.04.2014 Брат на задържан по "Килърите"3: Заплашват ме с убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads