Реклама / Ads
6| 5501 |30.11.2009 НОВИНИ

ЕС даде 40 дни на БАН да преструктурира феодалната система

.
Николай Съботинов
До 20 януари 2010 управителният съвет на БАН трябва да внесе предложения за преструктуриране на академията. Това е крайният срок, даден от ЕС, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов по време на представянето на доклада на независимата оценка на постоянните научни звена на БАН.
 
Научният потенциал, с който работи БАН, е застрашен от лошо финансиране, а академията работи в режим на оцеляване, заяви още председателят на Академията.

В независимата оценка направена от експертите от европейския научен фонд и европейската федерация на Академията на науката е записано, че БAН е разпознаваем изследователски център и има място сред научните институти в Европа, обясни Съботинов.

Сред основните изводи е и факта, че много от работещите в БАН извършват ценна изследователска дейност, а има и екипи с водещи световни позиции в областта на науката. Наблюдаваното от експертите е постигнато в много тежки финансови условия, в които българските учени се проявили героизъм, отбеляза Съботинов.

Сред големите тревоги пред които е изправено ръководството на академията е и въпроса за следващите поколения учени - въпрос, по който трябва да се разговаря и на политическо ниво, убедени са учените.

Сред препоръките на международните организации към БАН е да се подкрепят младите изследователи, да се създадат условия за трансфер на научни продукти в практиката, да се подобри качеството на научните публикации и да се стимулира гъвкавостта и динамичността в работата на институтите. Експертите препоръчват и да се създадат научно- консултативни комитети.

В доклада е записано, че има един институт, който по един от критериите за оценяване е получил една от най- ниските възможни оценки- D. Според академик Съботинов е ясно, че този институт не трябва да съществува по-нататък. Той ще бъде разформирован и преструктуриран. Има и няколко института, които и по трите критерия са получили оценка С, което означава, че тяхната дейност няма международно значение.

До 20 декември всички научни звена ще трябва да се запознаят с доклада и да внесат предложения за преструктуриране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5891 |30.11.2009 Започва преструктурирането на МВнР . 7| 5001 |27.11.2009 Зам.-министър подаде оставка заради служба в ДС . 6| 4867 |24.11.2009 Отговорен за смъртта на 3 деца подаде оставка . 7| 5369 |13.11.2009 Посланникът ни в Турция подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads