Реклама / Ads
9| 8399 |09.07.2009 НОВИНИ

Далавера с новите лични карти взривява МВР

.
20 млн. евро повече ще ни излязат новите лични карти. Сумата вече е калкулирана в новите такси за издаването на документите за самоличност, които са с вградени биометрични данни, пише "Стандарт". Така за новите лични карти ще платим от джоба си 116 млн. евро, вместо зададената от МВР цена от 96 млн. евро.
 

Парите вече са потънали в джобовете на няколко чиновници, узаконили с подписите си далаверата, разказват участници в процедурата. Облажили са се трима висши държавни служители и седмина от членовете на комисията по избора на документите. Двама от групата работят в Министерския съвет, третият е зам.-министър в МВР. От парите не е взел и стотинка вътрешният министър Михаил Миков, който слага парафа на тръжната процедура.

Аферата е станала с търга за избор на фирма, която да произведе новите документи. За победител в предрешения търг е избрана компанията "Сименс". Тя не само няма опит в производството на документи за самоличност, но само преди дни компанията бе глобена със 75 млн. евро за участие в корупционна схема в Гърция.

Куриозен е и фактът, че "Сименс" ще работи по проекта с холандската фирма IAI. Тя обаче няма патент по технологията на новите лични карти за България. Освен това "Сименс" представя в документацията си патент, който не отговаря на условията на конкурса и е за съвсем различен вид операция.

Още по-скандалено е, че в късата листа заедно със "Сименс" единствено е класирана гръцката "Принтек", предложила цена на услугата с 20% по-ниска от германската. Останалите конкуренти – френската "Саджем дифенс секюрите" и държавната печатница в Германия "Бундес Друкерай", които са най-опитни в тази дейност, са изхвърлени от конкурса с мотива, че не отговарят на условията, поставени от МВР.

В дъното на скандалния конкурс е битката за уникално патентовано българско изобретение за шифрирана перфорация. То е разработка на българската компания "Кейт", партньор на германската печатница. Изискването за шифрирана перфорация съществува в първоначално обявения конкурс още по времето на министър Румен Петков.

На 3 ноември м. г. тогавашният вътрешен зам.-министър Калин Славов подробно разяснява в медиите как новата технология осигурява по-голяма защита от обикновената перфорация и предотвратява изработването на фалшиви документи. На 14 ноември 2008 г. обаче условието за шифрирано перфориране отпада заради натиск от съветника по информационните технологии на премиера Сергей Станишев - Азер Меликов, твърдят очевидци. Така българското изобретение, получило одобрение в цял свят, с което документите щяха да бъдат уникални в Европа, е изхвърлено от конкурса.

Членове на комисията разкриват, че цялата процедура е минала под огромен натиск. Основният мотив за бързането било, че ако не успеем да завърши конкурса, ще ни бъдат отрязани парите от Европа. Всеки, който е бил несъгласен "Сименс" да спечели, си отивал. Първо това се случило с Горан Йонов. След това - с шефа на Института по специална техника Илия Йорданов, който на 26 март се опитва за последен път да защити българската технология. Три дни по-късно е пенсиониран и е заменен с Кирил Иванов, за да бъде осигурена победата на "Сименс".

Решението за победител в конкурса е подписано от общо 17 души на конкурсната комисия. Но на практика само 7 от тях са преглеждали документацията и като експерти са налагали мнението си на останалите членове, коментират още участници в процедурата.

В резултат на тази огромна манипулация МВР избира проект, който осигурява по-ниска степен на защита от друга оферта, в която има шифрирана перфорация. Заради 20 млн. евро, които властта ще прибере от поредния предизборен подкуп, държавата ни губи проекти за над 23 млрд. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4708 |06.07.2009 Ив. Костов: Нямам никакви лични претенции . 0| 4990 |26.06.2009 Полицията иззе ценна картина за 70 000 евро . 30| 6330 |08.06.2009 Новите ни евродепутати на база 100 % обработени изборни протоколи . 0| 5120 |02.06.2009 Топлофикациите несъгласни с новите цени на парното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads