Реклама / Ads
6| 6383 |30.04.2011 НОВИНИ

Далавери в три общински фирми обяви Фандъкова

.
Йорданка Фандъкова
Далавери в три общински фирми - „Озеленяване”, „Екоравновесие” и „Столичен автотранспорт”, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова. Назначена от нея проверка на вътрешния контрол на общината е показала системни нарушения на законови изисквания и общински наредби при обявяване на обществени поръчки и сключване на договори, ощетяващи бюджета.
 

В автотранспорта например за една обществена поръчка с първоначално обявена стойност 300 хил. лв. са изплатени общо 2 млн., като са сключвани анекси. „Крайно интересно е кой ще носи отговорността”, коментира шефът на вътрешния контрол в общината Ботьо Ботев. Друга констатация от проверката на транспортната фирма е, че за закупуване на агрегати и доставки на резервни части не са обявявани обществени поръчки.

Щети за около 50 хил. лв. пък са нанесени в „Озеленяване”. Според проверяващите дружеството е сключило два договора с частна фирма. С първия контракт от април 2009 г. общинското дружество дава за съхранение на частна фирма 53 хил. броя цветя. „Това са сезонни цветя, вместо да оперират с тях, те са ги дали на склад и са плащали за това”, обясни Ели Любенова от проверяващия екип. Вторият договор е сключен през 2010 г. и е за връщане на същите растения. Вместо тях обаче частникът върнал дървета и храсти.

Резултатите от проверката сочат още, че за периода юни 2008 – декември 2010 г. не е обявена нито една обществена поръчка. Дружеството е платило и 17 хил. лв. за покупка на метачна машина, произведена през 1988 г. Според общинските наредби при покупки на стойност над 10 хил. лв. фирмата е длъжна да поиска санкция от общинския съвет. В случая обаче сумата е разделена в две отделни фактури и по този начин е заобиколено изискването. Друго скандално нарушение е покупката на специализиран автомобил „Мерцедес Унимог“ за нуждите на дружеството през 2009 г.. От „Озеленяване” обаче закарали камиона на сервиз веднага след като го получили. И до днес мерцедесът е на ремонт.
Междувременно обаче дружеството наема друг автомобил срещу 3 хил. лв. на месец, ползва го само 4 дни, но плаща наем в продължение на 6 месеца. По документи пък мерцедесът се води в два различни сервиза и „Озеленяване” плаща и на двамата частници. Фандъкова посочи, че решението за смяна на директора на „Озеленяване” Ненко Ненков трябва да се вземе от общинския съвет.

В общинското предприятие „Екоравновесие” пък е установено извършването на ремонти в приюта за кучета в Горни Богров, без да е искана санкция от кмета. Пълни резултати от тази проверка се очакват след месец. Всички данни за злоупотреби са изпратени в прокуратурата, заяви Фандъкова. В момента се извършват още четири проверки.(Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6866 |27.04.2011 Трактора обяви Костов за "олигарх", прицели се и в премиера . 3| 5608 |27.04.2011 ГЕРБ: Общински събрания ще номинират кандидатите за кметове . 9| 5686 |25.04.2011 Далавери провалят обществени поръчки в МО . 51| 5322 |21.04.2011 “Войводите” обявиха война на “Свидетелите на Йехова”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads