Реклама / Ads
0| 3049 |17.05.2022 НОВИНИ

Даниел Лорер: В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв.

.
Даниел Лорер
В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това.
 

Това заяви по БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. По думите му пакетът от 2 млрд, който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

 

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Зравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи.

 

Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки.

 

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

 

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той. Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

 

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми. Нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%. Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3671 |11.05.2022 Даниел Вълчев: Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония . 0| 3058 |11.05.2022 Лорер: Не знам дали коалицията скърца. Движи се на различни скорости по различни въпроси . 0| 3134 |10.05.2022 Даниел Лорер: Седем търговски банки ще дават кредити на малки и средни предприятия . 0| 8028 |05.05.2022 Даниел Смилов: Глашатаите на Путин, които карат България да е объркана и безпосочна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads