Реклама / Ads
1| 4773 |10.09.2015 НОВИНИ

ДАНС рови в детската градина с цитатите от Корана

.
Забавачка с цитати от Корана
ДАНС, Агенцията за защита на детето, Столична община и другите отговорни институции, вече са започнали проверка на детската градина в Ботунец, която беше публикувала на своята страница в интернет цитати от пророка Мохамед.
 
Ние сме длъжни в такива случаи да изясняваме ситуацията. Образували сме на директора дисциплинарно производство - това е директор, който веднъж е бил уволняван дисциплинарно, съдът го е възстановил на работа. Причината - финансови и административни отношения", обяви зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов пред bTV.

"Веднага щом получихме тази информация, сезирахме всички институции, които имат отношение към случая. Беше сформирана комисия, в която участват представители на Столичния инспекторат по образованието към Министерството на образованието. В Агенцията за закрила на детето веднага се свързахме и пуснахме сигнал, в ДАНС и всички останали колеги, с които работим", посочи той.

По думите му общината и институциите правят регулярни проверки на учебните заведения, но на сайтовете им това се случва по-рядко. "Важно е, че имаме сигнал и мигновена реакция на институциите", каза още зам.-кметът.

Чобанов подчерта, че у дома родителите могат да привличат децата си към дадена религия, но в училище или детската градина това е абсолютно недопустимо. По думите му това може да става само и единствено в часовете по религия, които обаче са определени със специална наредба. Практически обаче часовете по религия са за ученици от първи до 12-ти клас и децата в детските градини не трябва да бъдат обучавани в религия заради крехката им възраст.

"Нарушен е важен принцип на образованието в България. На децата трябва да им се осигурява една сигурна среда, която включва и гарантиране, че върху тях няма да има такова религиозно въздействие“, подчерта Чобанов и припомни, че според според Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима.

Председателят на Държавната агенция за защита на детето Ева Жечева посочи, че ще бъде извършена проверка и дали децата се обучават на части от Корана. „Това са деца в детска градина, учебния предмет Религия е от 1 до 12 клас, той не е предвиден за детска градина. Децата са изключително уязвими, затова трябва да има защита в тяхното детство“, посочи Жечева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7087 |02.09.2015 Гражданско недоволство заради автобуси 111 и 76 в „Младост“ . 4| 4657 |01.09.2015 Бъчварова: Неуместно е да говорим за гражданска война в Гърмен . 6| 5042 |27.08.2015 По-скъпа „Гражданска” за джигитите . 3| 4509 |20.08.2015 ЛОТ 4 Сандански-Кулата от АМ „Струма“ почти готов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads