Реклама / Ads
3| 5103 |15.10.2008 НОВИНИ

Държавата готова да прехвърли целия си дял в "Топлофикация" на общината

.
Петър Димитров: В интерес на всички е "Топлофикация София" да има само един собственик -държавата или общината.
 

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е изпратил днес писмо до Столичната община, в което българската държава изразява своето съгласие за свикване на извънредно Общото събрание на акционерите на „Топлофикация София” АД. „На събранието ще подкрепим увеличаването на капитала на дружеството чрез записване и издаване на нови акции за сметка на Столична община в размер до 55 млн. лева, като емисионната им стойност е равна на тяхната номинална стойност и средствата от увеличението бъдат използвани за погасяване на задължения на „Топлофикация София” АД към „Булгаргаз”, се казва в писмото.
В него министър Димитров настоява Столичната община като мажоритарен собственик на „Топлофикация София” да задължи Съвета на директорите на дружеството да свика незабавно общо събрание с оглед приключване на процедурата по увеличаване на капитала до края на октомври. Протакането на решаването на проблема със задълженията на „Топлофикация София” на прага на зимния сезон е неприемливо за държавата и за всички софиянци, категоричен е министър Петър Димитров.
С оглед на това една институция да носи конкретна отговорност за бъдещето на „Топлофикация София” АД, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров още веднъж декларира и потвърждава желанието на държавата да има един собственик на топлофикационното дружество. В писмото до Столична община МИЕ изразява готовност за реализиране и на двата възможни варианта:

dimitrov_parno.jpg  снимка Вяра Йовева

„В тази връзка предлагаме държавата да прехвърли безвъзмездно всичките си акции от дружеството на Столична община при условие, че общината замени държавата като гарант по инвестиционните кредити, получени от „Топлофикация София” АД и гарантира сигурността на снабдяването на гражданите на София с топлинна енергия.
В случай, че Столична община не може или не желае да поеме тези ангажименти, от името на държавата отново предлагаме на общината да прехвърли безвъзмездно всичките си акции от „Топлофикация София” АД на държавата, при което държавата ще продължи да бъде гарант по инвестиционните кредити, получени от „Топлофикация София” АД и ще гарантира сигурността на снабдяването на гражданите на София с топлинна енергия”, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4785 |19.09.2008 Й. Бакалов: Държавата е виснала като Станишев във въздуха . 2| 5569 |21.08.2008 Държавата остава без ток до месец . 7| 4813 |19.07.2008 „Таймс": В случая „Бончев" мафията надви държавата . 15| 4692 |18.07.2008 Волен Сидеров: „Атака” е готова и сама да напусне парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads