Реклама / Ads

1| 2407 |05.01.2022 НОВИНИ

ДАЗД с мерки след побоя над дете в столичния кв. ”Лагера”

.
Държавната агенция за закрила на детето остро осъжда и се противопоставя на всякакъв вид насилие над деца. Последните дни бяха белязани от изключително тежки такива, за съжаление единия, от които с фатален край за едно дете.

Държавната агенция за закрила на детето остава непримирима към всяка една ситуация, която може да е заплаха за дете където и да се намира то – вкъщи, в училище, на което и да е обществено място, се казва в позиция на ДАЗД.

 

Защитата и правата на децата, тяхната възможност за пълноценно развитие са ясно разписани в българското законодателство, но най-важното е всички ние като граждани и професионалисти, никога да не забравяме, че наша обща отговорност е да пазим децата ни, да се грижим за тях с много любов и да не оставаме безучастни, ако видим или знаем, че някъде има дете в риск.

Всеки гражданин може да изпълни своя дълг и да сигнализира анонимно и безплатно до Държавната агенция за закрила на детето на Националната телефона линия за деца 116 111, ако знае за насилие над дете или, че дете се намира в беда. На телефона работят висококвалифицирани специалисти, които имат бърза връзка с Отделите за закрила на Агенцията за социално подпомагане и Районните управления на МВР и които оказват психологическа помощ безплатно 24 часа в денонощието.

 

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира на 05.01.2021 г. по повод репортажи в печатни и електронни медии за оказано физическо насилие над дете от други деца в гр. София. От наша страна веднага са уведомени директорът на Дирекция „Социално подпомагане“– Красно село и началникът на 06 РУ – СДВР, за предприемане на действия по компетентност.

Дирекция „Социално подпомагане“ има правомощия да работи на терен, както с детето, жертва на насилие, така и с децата, които са го упражнили.

Възможно е да бъде свикан и Координационен механизъм за насилие с експерти от всички компетентни институции – МВР, Прокуратурата, Дирекция „Социално подпомагане“ и представител на общинската администрация, за да се намери най-точния подход за работа с всички замесени в случая. Членовете на този мултидисциплинарен екип могат да предложат и съответните наказания за извършителите на посегателството.

 

Водещото при всички случаи е максималната защита на децата, като за целта те могат да бъдат насочени към ползване на социални услуги, както за подкрепа, така и за преодоляване на агресивното поведение.

Нека всички станем непримирими, бдителни и оказващи подкрепа на децата в риск, посочват още от ДАЗД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2358 |05.01.2022 Излезе новата заповед на здравния министър за мерките срещу Ковид . 2| 2707 |05.01.2022 Затягат мерките за влизане у нас от петък . 17| 2695 |05.01.2022 Няма да има временна комисия за противоепидемичните мерки . 4| 2359 |05.01.2022 Пандемията – топтема и на първото правителствено заседание след ваканцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ