Реклама / Ads
9| 6045 |19.02.2014 НОВИНИ

С декларации срещу изказването на Хафъзов започват работа депутатите

.
С три декларации заради скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от миналия петък започва днешното пленарно заседание в Народното събрание. В петък избраникът се разгневи от трибуната за неприети текстове за агитация на майчин език. И заяви: "Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу, Нури Адалъ".
 

Още в понеделник от "Атака" поискаха депутатите да гласуват текст, с който Народното събрание да се разграничи и "остро да осъди антибългарските и противодържавните изказвания на Хюсеин Хафъзов по повод на обсъждането на чл. 181 от проекта за Изборен кодекс".

"Изказванията му взривиха българската общественост и доведоха до нарушаване на гражданския и етнически мир", пишат в мотивите си атакистите.

Парламентарната група на ГЕРБ обаче излезе със своя декларация срещу Хафъзов, пише "Стандарт". "Няма как да подкрепим текст на националистите", аргументираха се ключови ГЕРБери. По същество текстът е почти идентичен, като хората на Бойко Борисов се разграничават "от всички опити за използване на етническата карта за политически цели".

Председателят на парламента Михаил Миков прекрати вчера визитата си в Хърватска. И по обяд започнаха политически совалки за обща декларация на парламента. В нея се предлага Народното събрание да призове в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение и всички ще спадат под един общ закон".

В декларацията на Миков Хафъзов не е упоменат поименно, но се казва: "Парламентарните групи да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5274 |17.02.2014 Декларацията на "Атака" срещу Хафъзов раздруса парламента . 43| 7602 |14.02.2014 Призоваха депутата Хафъзов на дуел. Оръжието ще определя той . 37| 6240 |14.02.2014 Янаки Стоилов: Изказването на Хафъзов е заплаха за националната сигурност . 56| 6993 |14.02.2014 Борисов: В изказването на Местан имаше и истини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads