Реклама / Ads
10| 3809 |19.02.2023 НОВИНИ

Делян Добрев в защита на ГЕРБ: Санкциите по ”Магнитски” не били насочени към партии, а срещу отделни личности

.
Източник: БГНЕС
В предаването ”Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Делян Добрев защити ГЕРБ като каза, че санкциите по Закона ”Магнитски” не са към партии, а срещу отделни личности. Интересно изказване в контекста на това, че Владислав Горанов беше два пъти финансов министър в управлянието на ГЕРБ. Заради този факт асоциацията на Владислав Горанов с ГЕРБ е неизбежна.
 

"Санкциите по Американския закон "Магнитски" не са насочени срещу партии, а срещу отделни личности." Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ във връзка с попадането на бившия финансов министър Владислав Горанов в списъка със санкционираните лица. Добрев дори цитира интервю на ръководителя на комитета по санкциите към Държавният департамент на САЩ Джеймс О`Браян: "Джеймс О`Браян казва, че санкциите нямат за цел на атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица и сега е време да се продължи по по-добър начин. Тоест, след като явно от Държавния департамент са слушали цяла седмица политическия отенък на санкциите у нас, са решили да заявят ясно, че те не са насочени към никоя партия."


Делян Добрев декларира, че след изборите на 2-ри април ГЕРБ ще положи всички усилия за съставяне на правителство и ще предложи кабинет. Коментира, че трудно си представя управление на ГЕРБ с Продължаваме промяната, тъй като според него тя се позиционира като лява партия, нищо че остояват десни лиребални ценостти: "Те са лява партия, не защото хората вътре са леви икономисти, а защото лидерите - Кирил Петков и Асен Василев, са леви икономисти. Тоест, ако си сменят ръководството и решат, примерно Даниел Лорер да оглави партията, може да станат нормална центристка или центристко дясна партия."


Добрев призова останалите политически сили към разум в името на запазването на евроатлантическо мнозинство да се говори реално за еврото: "Говори се за великия български лев. Ами, българския лев го нямаме от 1997-ма. Ние нямаме български лев от първия ден на Валутния борд. Имаме една хартия, която се казва лев. Като влезем в еврозоната ще имаме едни монети, на които пак ще има български символи, т.е. пак ще го има лева. Иначе няма никаква разлика. Ние от 1997-ма не можем да печатаме пари и добре, че не можем. Курсът на лева към еврото е фиксиран със закон и 100% не може да се промени, така че тези страхове са прекалени."

 

Добрев има опасения, че "евроатлантическата ориентация ще бъде по-малко застъпена в следващото Народно събрание. Смятам, че с тази акция против еврото и за българския лев, който ви казах, че вече го няма, подкрепата за "Възраждане" и БСП ще се увеличи, а те са си чисто проруски партии. Те не го и крият. Тоест, мнозинството, което имахме от 170 човека в 48-ото НС, ще намалее. И се надявам да се вразумим, защото в противен случай в 50-ото ще сме още по-малко."


Делян Добрев не пропусна и дежурното обвинение към Продължаваме промяната за високата инфлация у нас и подчерта, че това е основната пречка за влизането ни в еврозоната: "Ако имаш 1000 лв. и ги изтеглиш от банката, реално с тях може да си купиш неща, които преди си купувал за 700 лв. Това е най-важното в момента и е провал на управлението на ПП. Половината инфлация е вносна, но другата си е чисто българска и се дължи на начина, по който се управляваха публичните финанси. Когато хвърляш пари от вертолет, тоест - харчиш безразборно, помпаш инфлацията. Бяхме заедно с Хърватия, сега тя влезе в еврозоната, ние не. Говори се за инфлация там. Инфлацията там за м. януари в сравнение с декември е 0.3%. Знаете ли колко е при нас - 4 пъти по-висока инфлация. Значи ние не сме в еврозоната, не влязохме в еврозоната и пак сме с 4 пъти по-висока инфлация от Хърватия."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3455 |17.02.2023 Костадинов: С политика се занимаваме само ние, останалите - с разпределяне на баницата . 4| 3082 |15.02.2023 МВнР: Отдаваме почит на Украйна. Защитаваме правото ѝ да реши собственото си бъдеще! . 5| 3735 |13.02.2023 Проф. Огнянова: Имаме историческия шанс да сме в рамката на ценностите на защитата на правовия ред в Европа . 17| 3467 |08.02.2023 ГЕРБ сезира Комисията за защита от дискриминацията по случая Морфов-Будинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads