Реклама / Ads
2| 4838 |08.05.2018 НОВИНИ

Демократична България иска реферундум за отпадъците на София

.
Проектът „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“, за който Столична община иска да поеме дълг от 130 млн. лева, е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден.
 

Затова Демократична България настоява изпълнението му да бъде решено с референдум сред гражданите на София, проведен след предоставяне на изчерпателна информация от страна на СО и реален публичен дебат. Събирането на подписи в подкрепа на местната гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ започва на 8 май.

 

Изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град.

 

Според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците.

 

Същевременно проектът е икономически неизгоден, ще „налее“ средства в “Топлофикация София” ЕАД , дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

 

Гражданската инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци”, учредена от Демократична България, дава възможност на всички софиянци, загрижени за своето и на децата си здраве и за смисленото и прозрачно изразходване на общинския бюджет, да се се обърнат към Столичния общински съвет със следните искания:

 

    Столичният общински съвет да вземе решение за провеждане на референдум на основание чл. 17, ал. 2 от Закона за общинския дълг със следния въпрос: “Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в размер на 130 млн. лева?“.

 

    Да приеме необходимите решения за привеждане на управлението на отпадъците в София в съответствие с политиките на Европейския съюз за постигане до 2030 г. на 65% рециклиране на битови отпадъци, 75% рециклиране на отпадъци от опаковки и до 10% депониране.

 

    Да въведе задължително поименно гласуване на общинските съветници на заседанията на Столичния общински съвет.

 

Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, до три дни от постъпването на подписката председателят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, определя водеща комисия за нейното обсъждане и в срок до един месец насрочва заседание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси.

 

Столичани, чието здраве ще бъде пряко засегнато от работата на инсталацията и ще връщат заема с данъците си в продължение на десетки години, могат да подкрепят гражданската инициатива с подписа си на пунктовете пред Народния театър “Иван Вазов“ и метростанциите „Сердика“ и „СУ „Климент Охридски“ от 8 май от 18:00 до 20:00 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4670 |08.05.2018 Кметът на ”Младост” Десислава Иванчева е поискала още 10 дни отпуск . 0| 4286 |08.05.2018 Ще превозят Теодора от Турция до България с линейка . 1| 4199 |08.05.2018 Над 40 хил. ученици напуснали България в последните 6 години . 0| 4238 |06.05.2018 Слънчево, в Югозападна България гръмотевици следобед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads