Реклама / Ads
29| 11267 |06.08.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 29: Бунтът на народа продължава /видео и снимки/

.
Източник: БГНЕС
Започва 29 ден от антиправителствените протести в страната. Почти месец граждани излизат на улицата и настояват за оставката на кабинета “Борисов” и на главния прокурор Иван Гешев.
 

ФрогНюз ще следи на живо хронологията на днешния протест.

 

22,14 ч.

 

"Хубава си моя горо" звучи на протестната блокада на Орлов мост.

 

22.20 ч.

 

Протест под прозорците на Меркел се проведе в подкрепа на демонстрациите у нас. Българи изразиха недоволството си срещу родното правителство по време на демонстрация през германското канцлерство.

 

Повод за протеста е отказа на Ангела Меркел да реагира на случващото се у нас. Още от началото на избухналото в страната ни напрежение една от основните критики е, че Брюксел затваря очите си за скандалите в управлението на България.

 

Граждани скандираха на немски по време на демонстрациите в Берлин, за да бъдат чути и разбрани от канцлера Меркел.

 

Протестиращите българи в Берлин настояват въпросът да бъде обсъден както в управляващата партия в Германия ХДС, така и в политическото й семейство в Европейския парламент – Групата на Европейската народна партия, част от която е и ГЕРБ. До този момент коментар от тях няма.

 

21.41 ч.

 

След около 20 минути пред централата на НФСБ протестиращите потеглиха към обичайната си крайна точка - Орлов мост, където се намира едната от постоянните палаткови блокади в столицата.

 

21.19 ч.

 

Протестиращи блокираха символично сградата на Съюза на демократичните сили, която се намира малко преди сградата на Европейската комисия. В момента там се помещава сградата на НФСБ, чийто лидер е Валери Симеонв, а мястото на временната блокада днес бе избрано символично заради изказването му по-рано през днешния ден.

 

Протестиращи замерят сградата с яйца.

 

Шествието по традиция започна от пл. "Независимост" и ще продължи към Орлов мост по-късно.

 

21.00 ч.

 

Точно два часа след началото на днешния протест гражданите потеглиха на редовното си шествие в сърцето на столицата. Този път те се отправят по жълтите павета в посока ул. "Георги Раковски".

 

20.53 ч.

 

Химнът на Република България оглушава пространството в "Триъгълникът на властта". Под прозорците на властта са вече хиляди хора.

 

Към този момент обстановката в района на Министерския съвет е спокойна.

 

От протестната трибуна призоваха гражданите да носят храна за доброволците, които пазят палатките.

 

20.42 ч.

 

"Здравейте, терористи! Много съм спокоен днес, защото Валери Симеонов каза, че няма да подава оставка. Миналият път като го каза, на следавщия ден не беше вицепремиер. Затова съм спокоен...", заяви от трибуната Арман Бабикян от Отровното трио.

 

Междувременно палатки вече са опънати на един от ключовите булеварди в Пловдив. Така града под тепетата се превърна в поредния район, попаднал под протестната блокада на недоволните граждани. Блокирано е кръстовището при Чифте баняифте баня.

 

И в Пловдив бе открита спонтанната изложба "Мръсните дрехи на простора" със постери от статии с празните обещания на премиера Борисов. Припомняме, че тя бе арт простора бе разпънат пред Министерския съвет миналата седмица.

 

20.10 ч.

 

 

Триъгълникът на властта вече е пълен със стотици хора. Граждани скандират "Оставка" за 29-ти пореден ден. 

 

19.45 ч.

 

Почти час е изминал от началото на ден 29 от избухването на гражданското недоволство.

 

Към този момент в района на Триъгълника на властта в столицата продължават да се събират хора. Обстановката около сградите на президентството, Министерския съвет и бившия партиен дом е спокойна.

 

По рано днес от Отровното трио призоваха хората да носят яйца и домати.

 

19.30 ч.

 

Поредна блокада на пътя. Този път протестиращи затвориха пътя София - Варна. Движението е спряно в района на град Ловеч.

 

Блокади се готвят и в Пловдив, където в момента има и антиправителствен протест за пореден ден.

 

По информация на БНР шествието ще потегли от площад “Съединение” в града под тепетата около 20 ч. като ще се блокират няколко централни кръстовища.

 

Междувременно - седми ден остава блокадата на пътя Стара Загора - Хасково, въпреки новината отпреди няколко дни, че лично кметът на Стара Загора се е превърнал в “парламентьор” и реши да преговаря с демонстрантите, за да отпушат движението.

 

Протестиращите настояват пред Областното пътно управление да получат разрешение за автошествие по "детелината" на магистрала "Тракия".

 

Протестиращи се събраха вече и пред сградата на общината в Бургас. Предварително заявеното им намерение е да тръгнат по централната улица "Александровска" и да блокират временно кръстовището на улиците "Сан Стефано" и "Стефан Стамболов".

 

Антиправителственият протест в Русе тази вечер използва изразните средства на изкуството - с изложба от карикатури на властта и изпълнения на млада рок банда. На мястото, където всяка вечер се провеждат антиправителствени протести са разопложени карикатури на русенския художник Огнян Балканджиев.

 

19.18 ч.

 

Десетки граждани се събраха на площада в Пловдив, за да поискат оставката на правителството.

 

На място са ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов от "Демократична България". Присъства и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС


.

 

Междувременно - продължава и блокадата в столицата:
.

.

.

.

.

.

.

.

Горещ беше вчерашния ден от началото на демонстрациите. Той премина под знака на националната конференция на ГЕРБ, по време на която имаше и напрежение. Бити бяха представители на протестиращите, а насилие бе упражнено и над журналисти от “Свободна Европа”.

 

По време на вчерашната конференция премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Днес обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Днешният протестен ден започна и с демонстрация от страна на движение “Възраждане”, които влязоха в Съдебната палата и застанаха пред офиса на главния прокурор Иван Гешев, за да му връчат оставката. Подобна акция имаше и от сдружение “БОЕЦ”, които “щурмуваха” сградата на Българската национална телевизия, за да връчат оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

Акция “Росенец” 2 имаше и преди няколко дни, когато бившият правосъден министър и лидер на “Демократична България” Христо Иванов отиде на място, за да провери сложена ли е отново ограда на общинския път, който води до държавния плаж. Оказа се, че оградата е била премахната частично, като Иванов не изключи възможността това да се е случило временно.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

 

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.


Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 13504 |05.08.2020 /на живо/ Гореща точка: ”София Тех Парк”. Започва конференцията на ГЕРБ . 33| 23954 |05.08.2020 Среднощни крясъци и нерви за оставките, ГЕРБ се изправя срещу народа . 49| 13290 |03.08.2020 /на живо/ Протестът - ден 26: Хиляди скандират ”Оставка”. Недоволството не стихва . 10| 6786 |30.07.2020 Манол Глишев: Тролското клише, че сме били дразнели народа на София, директно е лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads