Реклама / Ads
0| 4474 |01.05.2022 НОВИНИ

Ден 67 от войната в Украйна: Москва засилва атаките си в Донбас, летището в Одеса е изпепелено

.
Източник: БГНЕС
Ден 67 от войната в Украйна - Москва засилва атаките си в южната и източната част на Донбас. 20 цивилни са били евакуирани от мариуполския стоманодобивен завод. Руски ракети удариха летището в Одеса.
 

"Руска ракета, изстреляна от Крим, е разрушила пистата на главното летище в град Одеса", заяви областният управител Максим Марченко, цитиран от БНР. Няма жертви и пострадали. Летището вече не може да се използва, съобщиха украинските военни. Президентът Володимир Зеленски обеща то да бъде възстановено. В поредното си видео обръщение той каза: "Пистата на летището в Одеса беше разрушена. Ние, разбира се, ще я възстановим. Но Одеса никога няма да забрави поведението на Русия към нея".

 

От Москва няма коментар за удара. От днес до 3 май в Одеса е наложен комендантски час.

 

В речта си Зеленски каза още, че Русия "събира допълнителни сили за нови атаки срещу украинските военни в източната част на страната“ и „се опитва да засили натиска в Донбас": "Известно ни е, че руското командване се готви за нови големи загуби. В тези подразделения, в които личният състав е бил напълно унищожен или значително отслабен през март и април, набират нови хора. Със слаба мотивация. Със слаб боен опит. Руското командване прекрасно разбира, че още хиляди руски войници ще бъдат убити и хиляди ще бъдат рабнени през близките седмици. Всеки руски войник все още може да спаси своя живот. За вас е по-добре да живеете в Русия, отколкото да умрете на нашата земя".

 

Украински бойци съобщиха вчера, че 20 цивилни - жени и деца - са напуснали завода "Азовстал" в Мариупол. По-рано в града пристигнаха представители на ООН, за да преговарят за евакуирането на блокираните в завода цивилни, които според украинските власти са стотици.

 

Руските сили са нанесли удари в източния украински регион Донбас. Те се опитват да завладеят районите Лиман в Донецк и Сeверодонецк и Попасна в Луганск, засега без успех.

 

Руската рубла ще се използва в Херсон от днес, обявиха подкрепяните от Русия сили, които поеха контрола над южния украински град.

 

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че при обстрел от украински сили на села в Херсонска област са били убити и ранени цивилни. Няма информация кога е извършен обстрелът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3765 |30.04.2022 Украйна: Руските сили са откраднали няколкостотин хиляди тона зърно . 0| 3426 |30.04.2022 Симоне Таляпиетра: В следващият пакет от санкции срещу Москва трябва да влязат петрола и газа . 0| 4013 |30.04.2022 Ген. Атанас Атанасов: Руските дипломати да се разредят - чемодан, вокзал, Москва . 0| 2929 |29.04.2022 Радев от Испания: Не трябва да се допуска войната да се разраства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads