Реклама / Ads
21| 3242 |08.02.2024 НОВИНИ

Денков не иска поста в МВнР, но държи гласът на ПП-ДБ да се чува навън

.
Какво е значението на този спор - значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието. 
 

Това заяви пред медиите премиерът акад. Николай Денков.

 

“Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина", посочи той.

Повод за коментара му е новата порция напрежение между партиите в сглобката, която остави за пореден път под въпрос случването на ротацията, въпреки че от всички страни увериха, че такава ще има и не се случва нищо драматично. Проблемът обаче дойде от липсата на яснота около поста на външния министър, който ще бъде овакантен, след като Мария Габриел поеме поста на премиер на мястото на акад. Николай Денков. Заговори се Денков да стане външен министър, но тази идея срещна критики, тъй като според някои той не отговаря на нужните характеристики за този пост и посочиха, че е по-подходящ за образователен министър, какъвто вече е бил.  





"Няма договорка за външно министерство. Фиджи, Самоа и Катар са единствените страни, които съвместяват позициите на премиер и външен министър. Няма европейска държава, която си позволява подобно нещо”, коментира тази сутрин Лена Бориславова от Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната“.

 

Бориславова на няколко пъти наблегна на обстоятелството, че подписано споразумение за МВнР няма, независимо, че в управленската програма е ясно записано, че акад. Николай Денков след ротацията става вицепремиер и министър на образованието. ПП обаче настояват той да оглави Министерство на външните работи.

 

По-рано днес пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията не държи на Мария Габриел като външен министър, но ще настоява МВнР да остане под ръководството на партията. 

 

Преговорите между политическите лидери продължават. Успоредно с това е започнала работа по изготвянето на законодателна програма до края на годината.





Предстои и работа по управленска програма до края на редовния мандат.

 

"От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата като се надяваме, че ще се реализира", каза Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3444 |08.02.2024 Доналд Туск: Рейгън се обръща в гроба заради републиканците в Сената . 1| 3110 |08.02.2024 Президентът на Румъния - на кръстосан разпит в европарламента заради удара срещу Евроинс Румъния . 11| 5078 |08.02.2024 "Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година". Какво си казаха Рюте и Денков в Нидерландия . 1| 3099 |08.02.2024 Гвоздейков: Зам.-министърът на транспорта е сменен заради незадоволителна работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads