Реклама / Ads
2| 4923 |02.04.2015 НОВИНИ

Депутатите избират шеф на инспектората на ВСС

.
Двете съдийки
Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатките за нов главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет. За избора трябва формиране на конституционно мнозинство- гласуване най-малко на 160 народни представители.
 
Липсата на такова мнозинство направи невъзможно избирането на главен съдебен инспектор в изминалите повече от две години, в края на мандата на 41-то НС и в краткия мандат на 42-рия парламент.

Двете съдийки бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи, което дава надежда за постигане на консенсус. Неофициално се твърди, че депутатите от БСП лява България имат нагласа да подкрепят кандидатурата на Теодора Точкова, което може да е наклони везните в нейна полза, ако тя има подкрепата и на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ.

Преди две седмици Чочкова и Точкова бяха изслушани и в Правната комисия.

Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Доходът на съдия Чочкова от трудови правоотношения за предходната година е 40 хиляди лева.

Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева.

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6783 |19.03.2015 Кирил Добрев революционер: Депутатите от БСП - само с три мандата в парламента . 18| 4819 |19.03.2015 Местан: Получих документи за брутален натиск върху избиратели в Сърница . 2| 4586 |18.03.2015 "Български пощи" избират пазач на пратките без конкурс . 2| 4297 |15.03.2015 Около 50% е избирателната активност в Сърница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads