Реклама / Ads
2| 3338 |14.12.2022 НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха закон и поставиха под въпрос близо 800 млн. евро по Плана за възстановяване

.
Депутатите отхвърлиха законопроекти за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Два варианта обсъждаха в пленарна зала - единият, внесен от Надежда Йорданова от “Демократична България” и другият, чиито автори са от служебното правителство. С това решение обаче на практика се поставят под въпрос близо 800 милиона евро, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Двата законопроекта бяха отхвърлени след продължили близо 2 часа дебати. Против гласуваха от БСП, ГЕРБ и “Възраждане”. 
 

Законопроектите целят да се гарантира ефективна защита на лицата, които работят в публична или частна организация и подават сигнали за нарушения, свързани с тяхната работа. По този начин те имат ключова роля за разкриването и предотвратяването на такива нарушения и за защитата на интересите на обществото. 

 

Защитата обхващаше забрана за ответни действия с цел отмъщение или заплахи, които могат да бъдат под формата на уволнение, понижаване в длъжност, налагане на дисциплинарни мерки, предсрочно прекратяване или разваляне на договор.  

 

Приложното поле на проекта, внесен от МС, включваше сигнали за нарушения в широк кръг области като обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, обществено здраве, безопасност на транспорта, сигурност на мрежите и информационните системи, правилата за заплащане на публични държавни и общински вземания, нарушения на трудовото законодателство, изпълнение на държавна служба и други сектори. Законопроектът предвиждаше също забрана за образуване на производство по анонимни сигнали или по сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

 

Застрашени са парите по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, които са на обща стойност 724 милиона евро. Според депутати от “Продължаваме Промяната” втори транш просто няма да има заради неизпълнените реформи. 

 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи, че със законопроекта се транспонира директива, която е трябвало да бъде въведена в българското законодателство през 2019 г. и сега сме в наказателна процедура. Този закон е от Плана за възстановяване и устойчивост и то от онази част, която да бъде факт до края на годината, за да получим втория транш, обясни Крум Зарков, цитиран от Българската телеграфна агенция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2866 |14.12.2022 Байдън подписа закон за признаване на еднополовите бракове в цял САЩ . 1| 2941 |13.12.2022 Как Нова Зеландия постепенно забравяна тютюнопушенето със закон . 1| 3162 |13.12.2022 Депутатите заседават извънредно, изслушват министър Шишков . 0| 3070 |09.12.2022 Росица Велкова: Законът за еврото ще е готов до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads