Реклама / Ads
15| 8237 |24.07.2019 НОВИНИ

Десет адвокати сезираха ВСС заради приказките на Гешев за разделение на властите

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Десет адвокати изпратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което се иска кадровият орган да направи оценка на тезите на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, изразени в интервю пред БНТ.
 

След като бе издигнат от всички 11 членове на прокурорската колегия във ВСС за главен прокурор, Гешев каза, че не приема разделението на властите. Писмото е подписано от десет адвокати, сред които известни и доказани професионалисти – доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

 

"По повод на интервюто, дадено за БНТ на 23 юли 2019 г. от единствения за момента кандидат за главен прокурор - господин Иван Гешев, подписалите настоящото писмо адвокати се обръщаме към висшия кадрови орган на съдебната власт с искане да оцени съответствието на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност", пишат в отвореното писмо адвокатите.

 

В интервюто Гешев казва и че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари без оглед на истината. По този повод юристите припомнят, че разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава.

 

"Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави. Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия - да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието прокуратурата и съда", подчертават адвокатите.

 

"Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката се подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура", се казва в отвореното писмо.

 

Юристите припомнят, че конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. "Пред всички органи на съдебната власт и пред другите институции на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, не като на прокурор", посочват защитниците.

 

Юристите подчертават, че прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Според тях омаловажаването на ролята на адвоката като защитник обезсмисля справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието.

 

"Несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е обсъждането на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които все още не са осъдени. Това делегитимира правосъдието в очите на обществото. Всеки, който нарушава грубо правото на обвиняемите да се считат невинни до доказване на противното, дори да понесе дисциплинарно наказание, трябва е наясно и с личната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на човека обезщетения, които гражданите плащат за неговите грешки", допълват адвокатите.

 

Те посочват, че е в интерес на българската държава най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите.

 

"Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати", се казва в заключение.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4993 |18.07.2019 Адвокати искат с подписка оставката на Данаил Кирилов . 19| 8760 |18.07.2019 Адвокатите на Кристиян: В ГДБОП часове наред са го притискали да се признае за виновен . 0| 4284 |14.07.2019 Десетки евакуирани в Гърция заради наводненията . 4| 4443 |10.07.2019 Вежди Рашидов иска десетократно по-високи глобите за посегателство върху паметници на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads