Реклама / Ads
35| 5217 |29.10.2010 НОВИНИ

И десни в проекта на Първанов

.
Десни политици, лидери на партии, частни лица, лекари, ректори на университети, кметове, спортисти и генерали от резерва се събират в НДК.
 

Георги Първанов събира на 11 ноември, четвъртък, кръг, който един вестник определя като бъдеща "коалиция на духа", пише 24 часа. За него засега работи инициативна група от 15-20 души. Очаква се до вторник те да изпратят покани на около 120 известни българи за сбирката в НДК, на която щял да стартира процесът по създаване на новия граждански проект. Това не е партия, уточнява един от малцината посветени, с когото са водени разговори, но преди месеци. Президентът не е споделял пред повече от двама души накуп какво точно ще се случи ден след 10 ноември и как точно ще стартира процесът.

Идеята на Първанов била закодирана в темата на първата сбирка “България на другия ден” - след сакралната за българската демокрация дата 10 ноември, след кризата и след ГЕРБ, казват запознати. Други са убедени, че има връзка и това, че на 11.11. Българската православна църква почита и свети Мина, който е чудотворец и покровител на семейството, на народните лечители и на хората, поели на дълъг път. Според тълкувания на трети преди 9 години на 11 ноември е била първата голяма победа на Георги Първанов. На първи тур на президентските избори той поведе пред сочения за фаворит Петър Стоянов с 36,39% срещу 34,95 на сто, а на втори тур му взе поста на държавен глава.

Близки до Първанов казват, че в НДК ще има не само леви, но и десни политици, лидери на партии, но като частни лица. Ще се съберат лекари, ректори на университети и кметове. Ще има спортисти и генерали от резерва. Най-вероятно в избора си на бъдещи съмишленици президентът залага на принципа, по който е направил през 2006 г. инициативния комитет, издигнал го за втори мандат. Тогава известни личности излязоха с обръщение към нацията, в което обявиха подкрепа за втория мандат на Първанов като президент. И всеки, който споделяше написаното, се включваше в комитета.

Не е ясно дали в НДК ще дойдат "моторите" отпреди 5 години Антон Дончев, Светлин Русев, Недялко Йорданов, Иван Гранитски, спортистите Любо Ганев, Константин Папазов, Нешка Робева, Христо Стоичков, Албена Денкова и Максим Ставийски, кметовете Кирил Йорданов и Дора Янкова. Просто още не са поканени, всички това ще ви кажат, обясняват от инициативната група за форума. От президентството с мълчание посрещат кратката информация във вестник "Сега" от сряда: "Първанов подгрява за скорошна премиера на своя проект" и по-обширния материал в "Медиапул". Някои твърдят, че по-точните имена са в "Сега". Според вестника в проекта ще са ВМРО-НИЕ, земеделците на Спас Панчев, ЕНП на Мария Капон, “Гергьовден" на Петър Стоянович движение "Социалдемократи" на Николай Камов и . Според публикацията като индивидуални участници били поканени Стефан Данаилов, Костадин Паскалев, Ивайло Калфин, Андрей Бунджулов, Меглена Плугчиева, Велислава Дърева.

Стефан Данаилов многозначително мълчи и отклонява всички въпроси, като стане дума за президентския проект. Вчера каза само, че ако участва, ще е в лично качество. Близки до Първанов обаче са категорични, че държавният глава много разчита на него. Сред сигурните в президентския проект били Съюзът на тракийските дружества, които традиционно подкрепят Първанов, и кметовете на Благоевград Костадин Паскалев и на Пловдив Славчо Атанасов. Нека да дойде 11 ноември, после ще говорим, каза и журналистката Велислава Дърева. “Медиапул” прибавя и политическия психолог Людмил Георгиев, донеотдавна доверен съветник на Ахмед Доган и член на националното ръководство на ДПС, Слави Трифонов, депутатите Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Андрей Пантев и т.н. Според сайта в позиция на изчакване били Михаил Миков, Ангел Найденов и други социалисти от висшето ръководство, а Меглена Кунева щяла да е кандидат за президент на новата формация.

Голямата звезда Слави Трифонов реагира бързо вчера с опровержение за евентуалната си бъдеща политическа кариера до Първанов. Никога Слави Трифонов не е бил част от проекта, категоричен е човек, който следи движението около президента. Затова той допуска, че лансирането на шоумена цели разколебаване на хора, които още се двоумят дали наистина Първанов ще съумее да предложи алтернатива на сегашната ситуация. Меглена Кунева, която, казват, е, в тежък конфликт с правителството на Бойко Борисов, също побърза да се разграничи, че се кани да е част от "коалицията на духа". Вчера пред Нова тв обаче не каза категорично дали ще се включи към него, ако бъде поканена.

“Това е глупост, пълни измишльотини. Но не знам кой и защо се опитва да ни пришива към Първанов”, попита пък проф. д-р Людмил Георгиев от партия "България за всички". Любо Ганев, който е в близки отношения с президента, разбра от в. "24 часа" за инициативата. "От вас научавам, но му пожелавам успех. Той има много качества и вярвам, че ще се справи. Честно казано, не съм убеден доколко може да съм му полезен. Просто аз съм аполитичен. Моето място е в бизнеса или около спорта", призна си волейболната легенда. Той и до днес поддържал връзка с бившия държавен глава Петър Стоянов. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5983 |28.10.2010 Ангелов "чукна" среща на Първанов в Лисабон . 18| 6354 |28.10.2010 Сл. Трифонов: Нямам нищо общо с Първанов . 50| 8537 |27.10.2010 Първанов спасява Трактора чрез прокуратурата? . 54| 6959 |24.10.2010 Първанов включил Трактора в официална делегация за Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads