Реклама / Ads
0| 4251 |19.09.2019 НОВИНИ

Деца учат под срутен покрив в Софийската техническа гимназия

.
Софийската техническа гимназия
Покривът на Софийската техническа гимназия е срутен на поне две места. Това се вижда съвсем ясно от прозорците на съседния търговски център. Възможно е да има още срутвания, които не се виждат на пръв поглед.
 

 

Така изглежда покривът на столичното училището, в което само преди дни започна новата учебна година. Ясно се вижда, че на последния етаж има занемарени тавански помещения. От една от дупките в покрива със сигурност вътре в сградата се стича вода при дъжд и сняг.


.

Много от учениците и вероятно преподавателите в училището посещават съседния търговски център. Гледката се разкрива от прозорците на последния етаж, където за заведенията за бързо хранене. Дали никой не вижда срутванията или на никой не му правят впечатление не е ясно.

 

Защо едно столично училище изглежда така и кой е отговорен?

От справка за училището в интернет става ясно, че Софийската техническа гимназия е най-старото училище за средно техническо образование на Балканския полуостров. Създадено е на 9 декември 1883 г. с указ на княз Александър I Батенберг – 5 години преди Софийския университет.

 

През 2010 г. със заповед на министърът на образованието Сергей Игнатов е прекратено съществуването на гимназията, която се влива в ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров“. През 2013 г. директорът на приемащото училище в интервю в сп. „Тема“ заявява, че е бракувал онова, което не е успял да продаде на търг, а машините от училищните работилници на техническата гимназия са нарязани на скрап и закарани в завода „Стомана“ в Перник.

 

С решение на правителството на Бойко Борисов от 14 септември 2011 г. сградата на техническото училище е дадена на Софийския университет в замяна съгласието на СУ да се откаже от галерията на ул. „Шипка“ № 6 в полза на художниците.

 

На първия етаж на сградата се помещават частна гимназия и основно училище „Езиков свят“, а в края на 2018 г. се появяват бегли призиви и въпроси защо се съсипва сградата и образованието.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4423 |16.09.2019 Красимир Вълчев: Няма политика на джендъризъм и отнемане на деца . 2| 4478 |11.09.2019 Румен Радев: Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата . 7| 4811 |08.09.2019 ”Долу ръцете от нашите деца”, скандират граждани пред консулството на Норвегия . 2| 4094 |31.08.2019 Ангел Джамбазки иска смъртни присъди за насилници на деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads