Реклама / Ads
3| 4935 |02.06.2020 НОВИНИ

Диана Ковачева: Ремонтите са важни, но животът на хората не трябва да се излага на риск

.
Диана Ковачева
Епидемията от COVID-19 все още не е преминала. Не е време за ремонти и спиране на топлата вода. Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск.
 

Това е категоричната позиция на омбудсмана на Република България Диана Ковачева. Гражданският защитник се обърна към “Топлофикация София” ЕАД и призова дружеството да преосмисли планираните ремонти по мрежата.

 

Припомняме, че според плановете на столичното парно топлата вода ще бъде спряна в няколко софийски квартала и то в продължение на два месеца - от 15 юни до 15 август. Това са кварталите “Студентски град”, “Малинова долина”, “Дървеница” и “Витоша”.

Решението предизвика и широк обществен отзвук. Беше подадена и жалба от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към висшите училища във връзка с предстоящо прекъсване на топлоподаването от „Топлофикация София" ЕАД.

В тази връзка омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор Александър Александров с искане да бъде отложен планирания ремонт на топлофикационната мрежа.

 

Това е втората препоръка на националния омбудсман по темата, след като преди десет дни доц. Ковачева се обърна към Асоциацията на топлофикационните дружества в България и настоя да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване. Тогава тя се позова на многобройни сигнали от жители на София, ж.к. „Надежда -1“ и от централна градска част, че поради реконструкция на топлопровод от „Топлофикация София“ ЕАД ще бъде спряна топлата вода в рамките на един месец.

 

„Като защитник правата на гражданите и предвид пандемията от коронавируса, смятам, че в близките месеци не бива да се предприемат от топлофикационните дружества в страната ремонти, които биха довели до временно спиране на топлата вода“, заяви тогава доц. Ковачева.

 

„Ситуацията в момента не предполага за дълго време хората да останат без топла вода. Всички знаем колко е важна личната хигиена за предпазване от коронавируса. В тази връзка отправям апел към Вас да отложите ремонтната програма на топлопреносната мрежа, в това число и в посочените квартали. Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск. Както е подчертано в писмото на НПСС, реконструкцията съвпада с началото на изпитната сесия. Планираните действия на „Топлофикация София“ ЕАД ще поставят хиляди студенти в кв. „Студентски град“, между които и семейства с малки деца, в много затруднена ситуация без достъп до битово горещо водоснабдяване за период от 60 календарни дни, което категорично не мога да приема. За тях е невъзможна алтернативата да си осигурят топла вода с електрически бойлери“, посочва омбудсманът и в днешното си писмо.

 

Цялото писмо може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6066 |22.05.2020 Борисов, Нанков и Горанов с джипа проверяват ремонтите по ВиК мрежата в Перник . 0| 4615 |22.05.2020 Диана Ковачева продължава битката с монополите . 0| 4392 |21.05.2020 Депутатите избраха Диана Ковачева за национален омбудсман . 1| 5693 |11.05.2020 Диана Андреева: Защо говорим за 5 млн., разпределени по програми, и какво се случва с 6 млн. лв. от бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads