Реклама / Ads
6| 5312 |04.10.2023 НОВИНИ

Димитър Куманов за ФрогНюз: Има опасност София да отиде в Дунава

.
В София е много важно да се опазват зелените площи, защото те попиват водата и когато вали дъжд, тя не отива до реките. Трябва да се направят нови проверки на напречните сечения на каналите, защото те са оразмерявани сигурно преди 100 години и при други условия.
 

"Тогава специалистите, които са правили хидравличните изчисления са отчитали, че София ще стане много по-голяма, но не са очаквали, че всичко около Околовръстното може да бъде в асфалт".  

 

"Хипер презастрояването на столицата  доведе до това, че под Околовръстния път, където навремето е имало мочурища и блата, в момента е засипано. Когато вали проливен дъжд тези зони попиват много вода, но тъй като в момента мястото е асфалтирано, това не се случва и има опасност от наводнения".

 

Това каза за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".


"Преди 5-6 години, когато имаше наводнение в София, моста на Военната академия, канала на Евлоги Георгиев, почти беше залят от 30 литра в секунда. 


Ако завали по-сериозен дъжд, има опасност този мост да падне, а мостовете винаги падат напречно на коритото, както стана и при голямото наводнение през 1983г., когато се срути този на Дреновишка река при улица Сребърна, точно преди реката да влезе в Южния парк.


Ако в някой от каналите падне мост и запуши някой канал, София ще отиде в Дунава", категоричен е Куманов. 


"От "Балканка" сме пуснали предложение да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да приема една сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо", допълни той.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13585 |04.10.2023 Обраха нивата на бивш зам.-министър на земеделието: Крадат, за да продават . 3| 3927 |04.10.2023 Министърът на енергетиката: Точките в споразумението са трудни, но изпълними. Блокадите може да паднат още днес . 3| 3915 |04.10.2023 Продължават блокадите на въглищари по „Тракия“, „Струма“ и Прохода на Републиката . 0| 4243 |04.10.2023 24-годишна жена от Стара Загора блъсна с колата си дете, след което избяга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads