Реклама / Ads
1| 3589 |04.03.2021 НОВИНИ

Димитър Марков: Би трябвало да предложат следващите 7 от кандидатите за делегирани прокурори

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Това е послание към България относно доверието на европейските институции в способността на българските им партньори да вземат и да обосновават добре правилните решения.
 

Така коментира пред БНР Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията информацията, че Европейската прокуратура е уведомила Министерството на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, които са - един съдия, трима следователи и шестима прокурори.

 

Възраженията са срещу тримата следователи, тъй като те по закон не пледират пред съда, а това е една от задачите на европейските прокурори, срещу единствения съдия, защото е без опит в криминално право и срещу трима от прокурорите, заради много малкия им опит и защото работят на по-ниски нива в прокуратурата.

 

Още при подбора на десетте български магистрати, които да работят у нас по дела от компетентността на Европейската прокуратура, стана ясно, че Лаура Кьовеши ще има последната дума за кандидатите.

 

По думите на Марков трябва да се търси символично значение в този акт, отколкото да се вторачваме в личностите, каквато неудачна тенденция той посочи, че се наблюдава. 

 

"Има неразбиране на поставената задача, не може да се изпълни, но въпреки това се мисли, че са я изпълнили добре. Това се вижда в поредица от избори на конкурсен принцип в съдебната власт, в които явно няма добре издържани критерии за подбор, свързани с предстоящата работа, които кандидатът да може да докаже, че покрива, независимо какво работи", обясни той.

 

Според него Брюксел иска да види как опитът на конкретния човек ще пасне на новата институция, а това не се вижда:

 

"Решението от Брюксел дойде в седмицата, в който прословутото дело "САПАРД" окончателно катастрофира в българската съдебна система. Така че ние в очите им, по отношение на измамите с евро средства, сме се поставили в изключително неизгодната позиция да не можем да докажем капацитет и да доведем до успешен докрай дори едно такова дело. От там идва този завишен интерес към тези кандидатури".

 

Марков посочи, че по процедура трябва да бъдат предложени следващите 7 души от списъка на кандидатите за делегирани прокурори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4319 |04.03.2021 Николай Марков: Политическите ни лицемери марионетки не са България! . 24| 4533 |04.03.2021 Георги Марков: Бойко, честито! Джипката вече е символ на ЕНП . 16| 3685 |02.03.2021 Лекар: При днешните данни за COVID би трябвало да затворят заведенията и училищата . 11| 3818 |01.03.2021 Политологът Димитър Ганев: 5 партии влизат, 2 са на ръба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads