Реклама / Ads
5| 5319 |29.01.2011 НОВИНИ

Дипломати: Липсва промоция на културното наследство на страната ви

.
Лично ще се заема с намирането на участници от САЩ догодина на "Сурва", заяви посланик Уорлик по време на срещата си с кмета на гр. Перник Росица Янакиева, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
 

Джеймс Уорлик пристигна в Перник за първия фестивален ден на "Сурва". От години организаторите на фестивала правят опити за връзка с групи от САЩ, които да представят обредността при коренното население на континента.

На срещата в общината бяха обсъдени и въпроси за развитието на града и региона, като посланик Уорлик бе запознат със започналата наскоро процедура по акредитиране на Европейския политехнически университет в Перник от американски институции. „Връзката на САЩ с Американския университет в Благоевград е специална, но не трябва да бъде единствената такава в България”, беше категоричен той. „Надявам се скоро и пернишкият университет да се радва на американска акредитация” допълни посланикът на САЩ.

Негово превъзходителство Джеймс Уорлик бе официален гост на юбилейното двадесето издание на фестивала „Сурва” 2011, заедно с първите дипломати на Полша, Франция и Китай.

„Сурва” 2011 е първата официална визита на новия полски посланик Н. П. Лешек Хансел. „Чест е за мен първото ми официално посещение като посланик в България да бъде именно на фестивала в Перник,” заяви първият дипломат на Полша по време на срещата си с кмета на общината. Посланик Хансел спомена, че в разговорите си с останалите висши чужди дипломати в България, държавата ни е известна с многовековните си традиции и огромния потенциал за развитие. „Единственото, което ви липсва към момента е промоцията на културното наследство на страната”, сподели по време на разговора той. Хансел изяви надежда за развитие на общи инвестиционни проекти с побратимения на Перник град в Полша – Люблин, които да доведат до подобряването на качеството на живот в тях.

В рамките на XX-тия Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” 2011 кметът Янакиева, заедно с председателя на общинския съвет Добри Митев и заместник кметовете се срещнаха и с посланика на Франция Филип Отие. Домакините разказаха на своите гости за магията на „Сурва” и за ритуалите, с които по нашите земи се гони злото. Бяха обсъдени възможностите за по-ефективно използване на европейските фондове и инвестиции, за културен обмен и дългосрочно партньорство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5165 |08.11.2010 П. Димитров: Диалог с полицаите има, но внушенията са, че липсва . 27| 5507 |12.10.2010 Г. Лозанов: В БНТ липсват идеи за излизане от кризата . 0| 4882 |15.06.2010 Броят хляба на промоция . 1| 4853 |10.06.2010 Липсващ адвокат отложи делото САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads