Реклама / Ads
7| 3496 |16.03.2021 НОВИНИ

Директна жалба до ЕСПЧ могат да подадат лишените от правото на глас на 4 април

.
Лишените от правото си да гласуват на парламентарните избори граждани могат да сезират директно Европейския съд по правата на човека. Жалба може да бъде подадена в 6-месечен срок от датата на нарушението (4 април). Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR адвокат Силвия Петкова.
 

Притесненията, че някои хора няма да могат да гласуват на 4 април се появиха още в началото на миналата година.

 

От Централната избирателна комисия организират за пръв път провеждането на избори в условия на пандемия, като се предвижда поставените под карантина заради коронавируса граждани да гласуват в мобилни секции. За да се случи това обаче с решение на ЦИК трябва да бъде подадено заявление до 3 дни преди датата на вота.

 

Това значи, че в списъците няма да бъдат включени карантинираните непосредствено преди датата на изборите. Юристи са категорични - това нарушава човешки права.

 

До 3000 евро може да достигне санкцията на ЕСПЧ, ако бъде подадена жалба до институцията, обясни още юристът. Такава конкретна практика няма, тъй като пандемията е ново явление, но съда има опит в нарушаването на такива права.

 

В някои случаи се смята, че решението на ЕСПЧ е достатъчна компенсация и до парични санкции не се стига, но по всяка вероятност случаят тук няма да е такъв.

 

"Ако 30 хил. граждани подадат жалби до ЕСПЧ, сумата, която трябва да излезе от държавната хазна, за да се плати обезщетението, е голяма", обясни още адвокат Силвия Петкова.

 

Тя бе категорична - ЕСПЧ смята, че лишаването на хората от право на глас нарушава принципите на демокрацията и не може да съществува в този си вид.

 

"Трябва да има пропорционалност и необходимост. Трябва да има доста сериозно нарушение срещу например купуването и продаването на гласове, за да бъде оправдано", обясни юристът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3405 |18.02.2021 Кремъл: Призивът на ЕСПЧ е неприевлив опит за намеса във вътрешните работи . 3| 3436 |10.12.2020 КС допусна за разглеждане жалбата на БСП за онлайн участие в заседанията на НС . 18| 4606 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 35| 18202 |13.08.2020 Адв. Силвия Петкова: Протестиращите могат да съдят МВР. За ЕСПЧ блокадите са гражданско и човешко право

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads