Петък, 20 Октомври 2017, 11:54
Frognews
0| 3675 |01.08.2016

Директори сменят имената на училища

.
Реформата в образованието започва днес. Започва смяна на имената на училищата, промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи - това са първите стъпки, които училищните директори трябва да направят, за да осъществят реформата в образованието.
Тя ще се прокарва с влизащия в сила от днес изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование, който бе приет от ГЕРБ и Реформаторския блок миналата есен.

От промяната на имената ще бъдат засегнати основно езиковите и математическите гимназии, както и средните общообразователни училища (СОУ), които ще трябва да бъдат прекръстени съответно на профилирани гимназии (ПГ) и на средни училища (СУ). На директорите няма да се налага да променят номера в регистъра БУЛСТАТ, става ясно информация, която е публикувана на специално създаден от просветното министерство сайт с въпроси и отговори за реформата.

Преди 15 септември в училищата ще трябва да бъдат формирани и обществени съвети, които да осъществяват граждански контрол върху образователното заведение.

Освен имената на училищата с новия закон се променя и структурата на образованието, като диплома за основно образование ще се взема след завършен седми, а не след завършен осми клас, както е сега. След това учениците ще могат да кандидатстват в профилираните и в професионалните гимназии дори и с лоши резултати на изпитите за национално външно оценяване.

Гимназиалното образование се разделя на два етапа - от 2020 г. първият приключва с национално външно оценяване след десети клас, а вторият - със задължителни матури след дванадесети клас, които още следващата година ще се провеждат след баловете. Заради новата структура на образованието до 31 май 2017 г. общинските съвети трябва да решат дали да съкратят един клас от основните училища, или да ги направят обединени - до десети клас включително.

До 5 септември всяко училище трябва да разработи учебните планове за първи и за пети клас, децата в които са първите, които ще трябва да учат по новите програми, но със старите учебници. Единственият нов учебник, който ще се отпечата и ще е по училищата най-късно до края на септември, е по история за пети клас, където вече ще се учи античност.

Училищата ще имат възможност да променят до 30% от учебните програми, но само с разрешение на просветното ведомство. Това ще стана с проекти за т.нар. иновативни училища, които трябва да са готови и подадени до 31 януари 2017 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бизнесмен за болничните: Половината са фалшиви, взимат ги по празници и за прибиране на реколтата 0| 176 |20.10.2017 . Строги мерки за сигурност за дербито между Левски и ЦСКА 0| 165 |20.10.2017 . Заедно с Гърция правим Балканска група в ЕС 0| 277 |20.10.2017 . Вижте къде ще спира токът 0| 267 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах