Реклама / Ads
1| 3531 |24.10.2018 НОВИНИ

Джебчиите се активизираха, предупреждава Столичната полиция

.
С настъпилото застудяване рискът от това да станем жертва на джебчии се повишава. За това алармират от СДВР.
 

Сред най-горещите точки в София са районите около болничните заведения, както и местата, на които се засичат няколко линии от градския транспорт. Как действат престъпниците и как да се предпазим - това разкри в интервю за БНТ началникът на сектор "Улични престъпления" Красимир Любомиров.

 

Още не е дошъл сезонът на джебчиите, но с предстоящото застудяване, се очаква тъй като хората вече си обличат връхни дрехи в транспорта, оставят си портмонета, скъпи вещи, телефони в джобовете, които стават обект на посегателства, каза началникът на сектор "Улични престъпления".

 

Единственото, което подсказва за техните престъпни намерения е, че те търсят контакт с жертвата, това е задължително условие, да са близо до връхната дреха, до чантата, до раницата и търсят такъв контакт, за да могат да извършват посегателството и в повечето случаи не действат сами и имат строго определени функции. Едните следят за вниманието на околните, другият за това на жертвата, третият извършва самото деяния, заяви Любомиров.

 

По думите му засилен интерес наджебчиите се наблюдава при транспортните и инфраструктурните проекти около изграждането на третия метродиаметър. Това, че там има известни промени в движението на някои от средствата на масовия градски транспорт. Оттам се струпват хора и се засилва интересът на джебчиите към тези места. Другите критични точки са големите транспортни артерии, които обслсужват крайните квартали на столицата, посочи полицейският шеф.

 

Той отбеляза, че автокрадците използват най-различни методи, като всичките са базирани на невниманието на бъдещата жертва. Използват и и технически средства за блокиране на заключването на автомобилите. Вече имаме няколко случая на техническо средство, което записва сигнала на алармата. Механизмът е следният. Паркирате, заключвате, не обръщате внимание дали автомобилът ви е заключен, вие си мислите, че е, но сигналът от това техническо средство е препокрил този от вашето дистанционно и така на практика автомобилът остава отключен, каза Красимир Любомиров.

 

Той уточни, че част от техническите средства, които спомагат за извършването на такъв тип кражби, са достъпни. Всичките са иззети и са работили по различни случаи, по които ние сме задържали престъпници. За съжаление вече всичко може да бъде купено от интернет, да бъде поръчано, заяви още Любомиров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4503 |13.09.2018 Външно предупреждава за опасна болест в Южна Корея . 0| 4410 |27.07.2018 ЕК предупреждава за китайски троянски коне на балканите . 0| 3985 |27.07.2018 ГДБОП предупреждава за спам кампания . 0| 4541 |04.07.2018 Синоптиците предупреждават за градушки днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads