Реклама / Ads
0| 2721 |11.04.2023 НОВИНИ

Джо Байдън започва 4-дневна визита в Северна Ирландия

.
Джо Байдън започва 4-дневна визита в Северна Ирландия Източник: БГНЕС
Американският президент Джо Байдън пристига тази вечер на посещение в Северна Ирландия за отбелязване на 25-ата годишнина от подписването на мирното споразумение от Разпети петък. Визитата обаче бе помрачена от вчерашни безредици в провинцията, при които полицаи бяха замеряни със запалителни бомби.
 

Полицията в Северна Ирландия определи бомбеното нападение срещу нейни служители в Лондондери като "безсмислено и безразсъдно". Това стана по време на незаконно шествие на републиканци дисиденти, които отбелязват годишнина от Великденското въстание срещу британското управление през 1916 година.

 

Мерките за сигурност са засилени преди започващото днес 4-дневно посещение на Джо Байдън. Той ще кацне вечерта с президентския самолет Air Force One в Белфаст, като няма информация къде ще прекара нощта.

 

В сряда след обед Байдън ще произнесе реч по повод на годишнината в новооткрито крило на Ълстърския университет в Белфаст. Той ще се срещне и с британския премиер Риши Сунак.

 

По-късно вечерта Байдън заминава за Република Ирландия, като на път за Дъблин ще се отбие до градовете Дъндолк и Карлингфорд, откъдето са неговите ирландски корени.

 

В Дъблин му предстоят срещи с ирландския премиер Лео Варадкар и ирландския президент Майкъл Хигинс. Планирано е и обръщение на Джо Байдън пред двете камари на ирландския парламент.

 

Само трима други американски президенти са правили това – Джон Кенеди, Роланд Рейгън и Бил Клинтън.

 

Между другото от днес в Белфаст ще бъде и Бил Клинтън със съпругата му Хилари Клинтън. Двамата се очаква да присъстват на различни проява по случай годишнината, а Хилари Клинтън ще награди 25 жени, участвали в мирния процес, на церемония в университета Queen's.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2541 |10.04.2023 Байдън ще се кандидатира за втори президентски мандат . 1| 2693 |10.04.2023 От утре започва изплащането на великденската добавка за пенсионерите . 7| 2980 |07.04.2023 Шишков: Липсва асфалт на още няколко отсечки, започва разследване . 0| 3188 |06.04.2023 ЕРМ Запад започва монтаж на безопасни за птиците стълбове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads