Реклама / Ads
4| 3252 |23.10.2022 НОВИНИ

Джонсън и Сунак вече обсъдили новия кабинет

.
Борис Джонсън, Риши Сунак Източник: БГНЕС
Фаворитите в надпреварата за поста на нов лидер на Консервативната партия и правителството на Великобритания Борис Джонсън и Риши Сунак са провели среща, на която са обсъдили възможността за сътрудничество в новия кабинет, съобщава неделното издание на вестник The Times.
 

Почти една трета от депутатите на консервативната фракция - 117 от 357 души - вече обявиха подкрепа за бившия финансов министър Сунак. Джонсън е открито подкрепен от 55 депутати, но поддръжниците му твърдят, че той има поне 100 гласа на своя страна. Както се отбелязва в статията, Сунак се надява да привлече подкрепата на половината от фракцията, за да диктува условията на съперника си, предлагайки му да оглави Министерството на външните работи или да поеме ролята на специален представител на министър-председателя по въпросите за Украйна.

 

Джонсън може да се опита да обърне ситуацията в своя полза, като изтъкне, че е по-популярен от Сунак сред торите, които ще решат изхода от изборите. За да преодолее разцеплението в партията, той може да се помири със своя съперник, като му предложи пост в кабинета си. Ситуацията се усложнява от факта, че Сунак е смятан едва ли не за главния виновник за оставката на Джонсън. През юли министърът на финансите беше първият, който напусна кабинета на премиера, провокирайки вълна от оставки, които в резултат костваха на Джонсън премиерския пост.

 

И двамата кандидати, които все още не са обявили официално влизането си в предизборната кампания, имат влиятелни поддръжници. В събота бившият главен преговарящ на Джонсън за Брекзит Дейвид Фрост и министърът на външната търговия Кеми Бейндок обявиха подкрепа за Сунак. Министърът на отбраната Бен Уолъс, наред с други, се изказа в подкрепа на Джонсън. Според The ​​Sunday Times именно Уолъс, който не претендира за поста на министър-председател, се опитва да помири съперниците.

"Искам да видя триумвират [на Джонсън, Сунак и третият кандидат за премиер, Пени Мордаунт] на власт", цитира изданието Уолъс. "В името на страната и тримата трябва да се обединят, да забравят егото си и да признаят, че без единство ни очаква конституционна криза“.

 

Според Уолъс, за да се случи това, Сунак трябва да се отърве от няколко членове на антуража си, които играят разрушителна роля, а Джонсън трябва да сложи край на партийните скандали на Даунинг стрийт, като отговори на всички въпроси на парламентарна комисия. Мордаунт, каза той, трябва да се присъедини към икономическия блок, който ще определи какви разходи ще трябва да намали новото правителство.

 

Седмица на изборите

 

Номинации от депутати от торите ще се приемат до 14:00 часа (16:00 часа българско време) в понеделник. Кандидатите трябва да преодолеят бариерата от 100 гласа, за да преминат към следващия кръг на парламентарното гласуване.

 

След като бъдат определени двама финалисти, обикновените членове на Консервативната партия, чийто брой според различни източници варира от 160 хиляди до почти 200 хиляди души, ще бъдат помолени да определят победителя чрез електронно гласуване. Резултатите от вота трябва да бъдат обобщени до 28 октомври.

 

Възможно е и някой от финалистите да реши да оттегли кандидатурата си. Така беше и през 2016 г., когато Андреа Лийдсъм отказа да участва във финалния кръг, като по този начин направи Тереза ​​Мей предсрочно ръководител на партията на торите и правителството на страната. При подобно развитие на събитията още в  понеделник ще стане известно името на наследника на Лиз Тръс.

 

Тръс, която встъпи в длъжност на 6 септември, обяви оставката си в четвъртък. След като икономическата й политика предизвика хаос на пазарите, рязък спад в стойността на паунда и нарастващо недоволство сред колегите, тя каза, че вече не може да "изпълнява правомощията, дадени" й от партията. Тръс, която ще продължи да ръководи кабинета до избирането на негов приемник, ще остане в историята като най-кратко управлявалият премиер в британската история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2742 |21.10.2022 Парламентарните групи вече са образувани . 2| 2663 |20.10.2022 Връща ли се Борис Джонсън на премиерския стол? . 1| 2689 |20.10.2022 Панчугов за парламента: Колкото по-публични са разговорите, толкова повече ще затъваме в окопите . 3| 2899 |20.10.2022 FactCheck: Лансираните от ”Възраждане” идеи напомнят повече на руския закон за чуждестранни агенти от 2012 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads