Реклама / Ads
0| 2727 |19.10.2022 НОВИНИ

Връчват отличието „Лекар на годината“

.
На 19-ти октомври отбелязваме професионалния празник на българския лекар. Това е денят на Св. „Иван Рилски“ - Чудотворец, който е небесен покровител на българския народ.
 

От 19ч. тази вечер в Националния исторически музей ще се проведе официалната церемония по връчване на наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: „Лекар на годината – 2022г.“ Ще бъдат отличени заслужили лекари от страната в пет категории:  

 

1. "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; 
2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; 
3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; 
4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“; 
5. “Лекар на годината 2022г.” 


Голям брой предложения на заслужили лекари са изпратени до Българския лекарски съюз (БЛС) по време на процедурата за номинации, която приключи на 30-ти септември тази година. Комисията, която гласува и избира победителите, включва представители на ръководството на БЛС.

 

Очаква се сред официалните гости на церемонията да бъдат: президентът Румен Радев, омбудсманът Диана Ковачева служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

Тази година Български лекарски съюз ще подкрепи „Българската Коледа“, като призове участниците и гостите в церемонията да се включат в благотворителната кампания. На събитието ще има кутии за дарения, а всеки, който дари, ще получи специална значка на Български лекарски съюз.

 

Професионалният празник на българския лекар се отбелязва от 1996г. насам. Освен с хуманност, лекарската професия се свързва с благородство и дълг към спасяването на човешки животи, облекчаване на болката на страдащия. Тя е призвание и кауза, защото съчетава в себе си състрадание, отговорност и човечност.

 

Днес сме признателни на лекарите, които отстояват медицината като кауза и се борят за спасяването на живота на своите пациенти и подобряването на тяхното здраве. 

 

Последните две години минаха под знака на пандемията от Ковид-19, което постави пред предизвикателство както самите медици, така и цялото ни общество. Голяма част от гражданите и медицинските работници загубиха живота си.

 

Кратък поздравителен адрес към своите колеги, по случай професионалния празник, отправи д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

 

Припомняме, че в деня на професионалния празник на лекаря и връчването на отличието „Лекар на годината“, е предвиден национален протест на служителите от Центровете за спешна медицинска помощ в страната. Той ще се състои пред сградата на Министерството на здравеопазването. Основната причина за недоволството е, че в спешните центрове заплатите не са актуализирани, както и средствата за издръжка на самите центрове са крайно недостатъчни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2977 |09.08.2022 КЕВР обсъжда цената на газа за август. Протестиращи връчват студен радиатор на Иван Иванов . 12| 3070 |19.10.2021 Доц. Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“ . 11| 3781 |07.08.2021 Отново злато за българка в Токио! Боксьорката Стойка Кръстева спечели отличието . 31| 42674 |30.07.2021 Десислава Атанасова арогантно: Връчват проучвателен мандат на ”рептил”, играещ баскетбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads