Реклама / Ads
0| 3959 |13.02.2018 НОВИНИ

Договорът за приятелство с Македония влиза в сила утре

.
Източник: БГНЕС
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Македония Никола Димитров ще подпишат Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.
 
Церемонията ще се проведе на 14 февруари в сградата на Министерския съвет.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и Македония.

С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането му в сила.

Документът е резултат от 18-годишните усилия на няколко правителства.

Ето няколко основни точки от документа:

1. Договарящите се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

2.  Двете страни ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти. (С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г. Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница).

3. Организиране по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.

4. Нито една от Договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер.

5. Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия.

6. Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3833 |12.02.2018 Турция иска Македония в НАТО . 2| 4169 |12.02.2018 Георги Първанов: Преговорите за името на Македония бият по българската позиция . 1| 4472 |08.02.2018 71.5 млн. евро дава Македония за жп линията до България . 1| 4941 |07.02.2018 Гърция и Ципрас доволни от предложения от Македония компромис за името

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads