Реклама / Ads
0| 4857 |29.05.2022 НОВИНИ

Доклад: Изтощението на Русия в битката за Северодонецк ще позволи на Украйна да контраатакува

.
Източник: Reuters
Руските войски концентрираха много по-голяма част от своите настъпателни бойни сили за превземането на Северодонецк, отколкото украинските въоръжени сили. Това заплашва атаката на окупаторите да се „задуши”. Това се посочва в доклада на Американския институт за изследване на войната (ISW).
 

Докато украинските въоръжени сили получават, макар и бавно, доставки и оборудване от съюзниците си, руснаците показват все повече признаци на „изпаряване“ на наличните резерви от хора и техника.

 

Анализаторите посочват като пример докладите на украинското разузнаване за съществуваща забрана за извеждане на ранени руски войници от бойното поле. Освен това самите контролирани от ФСБ „блогъри“ говорят за значителни проблеми в комуникацията между командването и войниците.

 

Всичко това заплашва сериозно да подкопае и без това ниския морал на руската армия, отслабвайки я до краен предел.

 

В същото време спадът в професионализма на руските офицери може да предостави на украинските сили нови възможности.

 

„Ако руските войски, заседнали на второстепенни оси, загубят волята си за битка, тъй като битката за Севердонецк поглъща по-голямата част от наличната руска офанзивна бойна мощ, Украйна може да има шанс да започне сериозни контранастъпления с добър шанс за успех“, се казва в доклада, цитиран от УНИАН.

 

Настоящият модел на руски операции създава сериозни уязвимости, които Киев вероятно ще се опита да използва, смятат анализатори.

 

Припомняме, че руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.


Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия.

 

„Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област“, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

 

„На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3422 |29.05.2022 Подоляк: Каквото и споразумение да бъде постигнато с Русия, няма да струва и пукната пара . 0| 3405 |29.05.2022 Руският посланик в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия . 0| 4340 |27.05.2022 Лавров плаши с ескалация, ако Украйна получи оръжия, с които да удари Русия . 0| 3335 |27.05.2022 Турски марки дрехи искат да отворят магазини в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads