Реклама / Ads
12| 4888 |19.02.2011 НОВИНИ

Т. Дончев: Пилотният модел не е само за цигани

.
Томислав Дончев
Моделът не е специално ориентиран към ромите, а към всички български граждани, които живеят при лоши битови условия.
 

Томислав Дончев, министър за управление на еврофондовете каза това в ефира на Сеизмограф по БТВ.

Стартира в три града пилотен проект, според който нуждаещите се сами ще строят къщите си, каза министърът. Той не е специално ориентиран към ромите, а към всички български граждани, които живеят при лоши битови условия. Никой няма да им подарява къщите, те няма да станат собственици, каза той.

Работната група ще определи местата за пилотния проект, самата община ще предложи терен, списък на лицата и след това се предоставят материали за жилищата, които те ще градят сами. Жилищата остават общински, а те ще ги обитават, като това ще се обвърже с посещаване на училище от децата им, например, обясни министърът.

Р. Русинов посочи, че има три основни грешки, които всяко правителство е правило досега. Трябва да се подобрят ромските квартали, да се узаконят те, а да не се започва със строеж на къщи. Трябва да се направи оценка на нуждите на хората.

Т. Дончев отговори, че не може да се узаконяват такива незаконни постройки като тези, които са в ромските квартали. Едва ли ще решим проблемите на българите с тези къщи, те ще са 1 процент, но това е модел, който ще покаже как да се решават проблемите, обобщи той.

Ангел Джамбаски от ВМРО каза, че премахването на ромските къщи във Варна е постижение. Решаването на циганския проблем не може да стане с построяването на няколко къщички. Решаването на този въпрос трябва да започне с образованието на децата, с помощ при отпускане на кредит за построяване на къщи, обясни позицията си той.

Министърът поясни, че привилегиите дразнят, но повтари, че никой на никого нищо няма да подарява. Българското общество няма консенсус по тази тема, сетивата са му обострени, а интеграцията струва пари.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5512 |19.02.2011 С. Дончев: Русия отдавна се е отказала от Бургас-Александруполис . 5| 4812 |13.02.2011 Т. Дончев: Трябва по-голяма скорост по транспортните проекти . 64| 5454 |10.02.2011 Самоделка гръмна пред издателство . 39| 5602 |05.02.2011 К. Парамов: Матричният модел от 2001 г. ни доведе до сегашната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads