Реклама / Ads
6| 5254 |19.12.2010 НОВИНИ

T. Дончев: Скандалът с Калинка изпрати негативен сигнал към Европа

.
Томислав Дончев Източник: Булфото
Случаят с Калина Илиева е интересен не само за нашите медии, а и за много европейски. Той изпрати негативен сигнал към ЕС. Не се поставят по въпрос плащанията подписани от бившата шефка на фонд „Земеделие”, защото не са одобрявани само от нея.
 

Това заяви министърът по усвояването на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев в ефира на Хоризонт.
Според Дончев над 1 млр. са платени през 2010г. Всеки български лев е довел след себе си едно евро, съотношението е едно към едно в републиканския бюджет като инвестиция, категоричен е той.

Пътна инфраструктура е важна и за България и за Европа , по оперативна програма „Транспорт” вървят два или три успешни проектна, но са необходими още няколко. Разчитам през 2011 да стартира един голям рехабилитационен проект за българските железници за маршрута Пловдив – Варна, съобщава Дончев.

Що се отнася до работата ни с международните финансови институции не се изчерпва само с финансовите средства, а също и с техническа помощ от специалисти, коментира той. България има добър диалог с ЕК. Според министъра държавата ни има проблем със скоростта, но среща подкрепа от Европа, за да се движат процедурите по-бързо.

На страните, които надвишават бюджетния дефицит ще им спират европейското финансиране. По думите му има и още няколко въпроса, които скоро ще почукат на вратата ни и ние трябва да сме готови.

Той коментира скандала с Калина Илиева с думите ,че случаят е интересен не само за българските медии, но и за чуждестранните. Това беше една от новите, които България изнесе категорично пред целия свят. Всеки подаден сигнал постъпва в компетентните служби за разглеждане, дори да има сигнали не означава, че ще има спиране на средства от ЕС. Европейската служба за борба с измамите – ако констатира нередности, тя предава фактите на българският съд. Калина Илиева не е подставила под заплаха плащанията, защото не ги е одобрявала сама. Големият проблем е, че страната ни излъчи негативен сигнал, категоричен е Томислав Дончев.

Въпросът с българските общини и финансирането им от ЕС е, че не могат много добре да усвои средствата. Според него, когато се открием нередност парите се връщат в оперативната програма и те могат да бъдат преразпределени на ново, което е плюс. „Корекцията възстановява едно изкривено състояние, не може заради користни цели на някой в една община да обречен една община на фалит. Дълбоко нередно е когато има корекция държавата да покрива всички разходи, добият модел е солидарните им покриване”, допълва още той.

Той очаква през следващата година плащанията да са 1,4 – 1,5 милиарда лева, не по-малки от тази година. България е в правия път, трябва само по-бързо да крачи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4813 |16.12.2010 ЕК одобрява плащанията, подписани от Калинка . 24| 5442 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка . 21| 5943 |07.12.2010 РЗС: Корупционни сделки се прикриват с обиска на Калинка . 24| 5918 |01.12.2010 Бащата на Калинка хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads