Реклама / Ads
24| 5442 |13.12.2010 НОВИНИ

Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка

.
Сергей Станишев
От БСП поискаха Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на обстоятелствата около назначаването и освобождаването на Калина Илиева като директор на Държавен фонд „Земеделие”. По искането са се подписали и депутати от ДПС и независими от разпадналата се група на РЗС, както и тези от левицата.
 

Скандалът, разразил се в последните дни е ярка илюстрация на кадровата политика и подбора на хора на ключови позиции в изпълнителната власт от страна на кабинета на Бойко Борисов”, заяви Сергей Станишев. Според него премиерът е подходил лековато и безотговорно към назначаване на ключова позиция на човек, който отговаря за 3 млрд. евро.

От опозицията са възмутени, че в последните дни вместо да поемат политическа отговорност, премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов си прехвърляли топката. Стигнало се дотам, че Найденов се изкарал едва ли не жертва на Илиева. Борисов пък си измил ръцете с референциите от ОЛАФ.

Соцлидерът посочи, че назначението на госпожицата е „крещящ пример на безотговорност на най-висше управленско и политическо ниво в кабинета”, вина, за което носи пряко премиерът. Според социалистите на заседание на УС на ДФЗ на 18 август 2009-та, когато е избрана, земеделският министър е прочел писмено съгласие на министър-председателя Борисов на поста изпълнителен директор на ДФЗ да бъде назначена Калина Илиева.

„Това не е дребно заяждане от страна на опозицията, а ключов политически и управленски въпрос, който засяга хиляди земеделски производители”, подчерта Сергей Станишев. „Кой поема отговорността, че Калина Илиева е спряла изплащането на 150 млн. евро по одобрени проекти по САПАРД и сега те съдят държавата, при това с основание, и най-вероятно ще я осъдят?“, попита той.

Според съпартиеца му Ангел Найденов с всяка своя изява премиерът и земеделският министър, вместо да дават отговор, предизвикат повече въпроси. Само разследване на Анкетна комисия ще доведе дотам, че да станат ясни критериите, по които ГЕРБ назначава хора на висши държавни длъжности.

Червените ще настояват точката със създаването на новата комисия да влезе за обсъждане в пленарна зала още в сряда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4974 |13.12.2010 Осъдиха двама източвали 300 хил.лв от Комисията по бедствията . 29| 5210 |10.12.2010 Станишев: Пенсионната реформа на ГЕРБ ограбва работещите . 5| 5521 |09.12.2010 СДС праща Изборния кодекс на Венецианската комисия . 16| 6467 |09.12.2010 "Вертутниците" прескочиха етичната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads