Реклама / Ads
2| 3018 |07.04.2023 НОВИНИ

Донев оправда Велкова за апокалипсиса с държавния фалит и леко се противопостави на Радев

.
Служебният премиер Гълъб Донев оправда финансовата си министърка Росица Велкова за апокалиптичните сценарии с държавния фалит, които самата тя нарисува неотдавна. Велкова бе опровергана малко по-късно от БНБ, а ден след това самата тя се отрече от думите си. Според Донев Велкова просто е “предупредила”, че има рискове пред бюджета и финансовата ни стабилност. Служебният премиер си позволи и друго - в ефира на bTV той леко се пронивопостави на президента Румен Радев по отношение на оръжейната помощ за Украйна.
 

“Това, което министърът на финансите Росица Велкова направи, е да предупреди, че има рискове пред бюджета и финансовата стабилност на държавата. Рисковете пред бюджета трябва да бъдат посочени в докладите. Намирахме се в предизборна кампания, когато излезе докладът. Политическите партии са и виновници за състоянието на държавата, защото през миналата година приеха небалансирани решения за фискалната политика – повече разходи от приходите“, коментира Донев.

 

Той категорично заяви - държавата не фалира, а служебното правителство се справя добре с управлението на финансите. 

 

“Рисковете пред бюджета трябва да бъдат посочени в докладите. Намирахме се в предизборна кампания, когато излезе докладът. Политическите партии са и виновници за състоянието на държавата, защото през миналата година приеха небалансирани решения за фискалната политика – повече разходи от приходите“, коментира Донев.

 

Служебният премиер не каза ще вдига ли данъците, но заяви, че служебното правителство ще предложи увеличение на пенсиите с 12%.

 

“Ще бъде заложено увеличение на заплатите на всички администрации, които не получиха увеличение през 2022 година. Предвиждаме увеличение на пенсиите с 12%, ръст на учителските заплати. Това е нещото, с което не отстъпваме по отношение на политиката по доходите“, подчерта той.

 

Донев допълни, че служебният кабинет ще внесе проектобюджет за 2023 г., който да бъде гласуван в пленарна зала. 

 

Служебният премиер леко се противопостави на реториката, идваща от президента Румен Радев по отношение на оръжейната помощ за Украйна.

 

“България изпраща хуманитарна помощ. Военнотехническата помощ е съгласно решението на Народното събрание от ноември 2022 г. Ние като правителство спазваме решението на Народното събрание. Не мога да кажа конкретика, защото са засекретени. Първите три артикула по необходимост, които Украйна е поискала, са предоставени, но нищо повече от това, което НС е гласувало“, обясни Донев и допълни, че все още не е ремонтирана украинска техника в България.

 

Служебният премиер отрече страната ни да ремонтира хеликоптери Ми и призова военният конфликт да се реши “по мирен път”.

 

А иначе - според Донев изборите са приключили “без съществени нарушения”. Партиите са в мълчание, защото според него са били изненадани от резултатите. 

 

“Това е резултат от кампанията, която водеха, обещанията към избирателите, политиките, които представяха за бъдещото развитие на държавата. Това, което избирателите показаха с този парламент, е политиците да вървят към обединение и търсене на линии, които да ги обединят. Политиците трябва да търсят единството, приоритетите и проблемите, които трябва да решат, за да имаме устойчиво развитие напред в годините“, подчерта той.

 

“Служебната власт се справи с организацията на изборите, както го направи през октомври 2022 година, въпреки че бяха направени проблеми в законодателството – видеонаблюдението и усложняването на процеса с въвеждането на хартиената бюлетина. Служебният кабинет се справи с предизвикателствата“, категоричен бе Донев.

 

Предстои да бъде направен анализ защо повече машини са дали дефекти и дали проблемът е в различната хартия, каквито твърдения се появиха. Хартиената бюлетина пък, според Донев, е повишила сигналите за купен вот.

 

“Образувани са над 145 досъдебни производства. За тези избори Министерството на вътрешните работи в сътрудничество с прокуратурата пресякоха голяма част от опитите за купен вот“, уточни служебният министър-председател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3463 |06.04.2023 Нинова се вбеси за великденските добавки: Оправданието, че няма пари, е абсурдно . 3| 3163 |05.04.2023 Кабинетът се справил с организацията на вота, въпреки неяснотите в ИК, смята Донев . 0| 3031 |04.04.2023 Донев се среща с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман . 0| 2721 |02.04.2023 Донев: Гласувах, не е страшно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads