Реклама / Ads
15| 4774 |13.09.2021 НОВИНИ

Доц. Киселова: Митева нямаше да наруши Конституцията, ако беше свикала извънредно заседание

.
Доц. Наталия Киселова Източник: стопкадър, bTV
Ива Митева нямаше да наруши Конституцията, ако беше свикала извънредно заседание, защото депутатите в своя правилник са предвидили до 7 дни. До 7 дни означава във всеки един от дните, в които няма редовни заседания /понеделник или вторник/, но за да го направят това извънредно заседание, трябваше да са си внесли доклад. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова.
 

Според нея част от народните представители са подценили ситуацията. „Трябваше да свика извънредно заседание във вторник, за да не избива по медиите това напрежение. Казаха си тежки думи, а това е излишно“, добави конституционалистът.

 

„Извънредно заседание на Народното събрание можеше да има, ако самите депутати бяха взели решение в късните часове на петък срещу събота по правилника, който са приели през август, след като имаше инициатива от 1/5 от народните представители. По-глобално – дали са искали да направят съдебна реформа? Според мен не. Всички говореха, но усилията бяха концентрирани в малко по-други процедури – да изслушват министри, да не формират постоянни комисии и др.“, отчете тя.

 

„Лесна е да упражняваш парламентарен контрол върху служебно правителство. Министрите са възпитани хора, сравнително отзивчиво присъстваха в Народното събрание. Всички бяха опозиция на служебното правителство“, посочи доц. Киселова.

 

След като днес стана ясно, че на 16 септември президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне парламента, конституционалистът обясни:
„Ако броим дните, без изборния ден, президентът трябва да разпусне Народното събрание на 15. Ако броим изборния ден, тогава разпуска на 16. На 16 президентът ще издаде два указа, поне такова е съобщението от администрацията. С първия указ ще назначи служебно правителство, а с втория ще разпусне Народното събрание и ще определи датата 14 ноември, на която да се проведат изборите“.

 

Според доц. Киселова доста от процедурите са на ръба на Конституцията и някои отиват и отвъд. „Трябва да си дадем сметка, че по този начин не може да се практикува управлението“, отбеляза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3310 |13.09.2021 Митева няма да свиква извънредно заседание на НС във вторник . 16| 4613 |13.09.2021 Манолова отвърна: Г-жа Митева много искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание . 4| 3538 |13.09.2021 Ива Митева: Бюрото за защита на свидетели ще се гледа на второ четене в зала . 3| 3425 |13.09.2021 Доц. Наталия Киселова: Народните представители пропуснаха много шансове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads