Реклама / Ads
14| 5131 |26.09.2014 НОВИНИ

ДПС скочи на кабинета "Близнашки" за тютюна

.
Лютви Местан
Някои от решенията на кабинета „Близнашки” далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Това посочва лидера на ДПС Лютви Местан в открито писмо до президента Росен Плевнелиев, като допълва, че партията „следи с тревога” работата на министрите.
 
Голяма част от критиките към кабинета са свързани с тютюнопроизводството – сектор, който традиционно е свързван с ДПС.

От думите на Местан се разбира, че служебното правителство се опитва да промени баланса в приоритетите на новата Програма за развитие на селските райони за сметка на тютюна и подкрепя постепенната му забрана на международно равнище.

Той пише, че в хода на съгласувателната процедура по новата селска програма, служебното правителство променя принципните позиции, които са били съгласувани с браншовите организации и ЕК през юни т.г.

„Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР”, посочва лидерът на ДПС, като допълва, че освен сигнал за непоследователност, това може да забави новата програма и 2014 г. да бъде нулева.

Лютви Местан напомня и че между 13 и 18 октомври Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн. Позицията на страната ни за форума трябва да се изготви от служебните министри на здравеопазването и земеделието.

„Обръщам се към Вас с настояване да проследите и контролирате подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани”, категоричен е Местан.

Той изразява увереност, че „никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект”.

Друг въпрос, който Лютви Местан засяга, са рокадите в администрацията: „В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини.”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5206 |23.09.2014 Още "близнашки" шутове за областни управители . 0| 4388 |22.09.2014 Мъж скочи от горящ апартамент и загина . 16| 4823 |19.09.2014 Б. Манчев:Двойно трябваше да скочи цената на тока . 27| 15207 |12.09.2014 Нова бомба в МВР! Бивш служител следил с камери кабинета на министъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads